NAJAMBICIOZNIJI GASTRO PROJEKT U HRVATSKOJ

VIDEO: DOBRI RESTORANI 2013 Jutarnji list odabrao najboljih 100 restorana u Hrvatskoj!

ZAGREB - ‘Hvala vam’, rekao je jednostavno Christian Cabalier ove subote i podigao nagradu u zrak. Drugu godinu za redom 300 najuglednijih stručnjaka iz cijele hrvatske proglasilo je njegov restoran Bistro Apetit za najbolji restoran u Hrvatskoj, ali i u Zagrebu.

Cabalierov hrvatski još uvijek nije savršen, pa je mikrofon prepustio Sanji Cabalier, svojoj ženi. ‘Vjerovali smo u pobjedu i na kraju se to ostvarilo. Sada moramo raditi još više. Pogotovo sada, nakon druge pobjede u obje kategorije, i gradu Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Sada smo pod povećalom i morat ćemo se ovu godinu posebno truditi’ rekla je Sanja i još jednom se naklonila ovacijama publike.

'Dobri restorani' najprodavanija aplikacija na iTunes storeu!

Bio je to kraj još jednog rigoroznog izbora za najbolji restoran Hrvatske. ‘Dobre restorane pokrenuli smo prije godinu dana sa željom da konačno damo ljudima pravi uvid u restoransku scenu kod nas’, rekao nam je u subotu Saša Špiranec, jedan od osnivača projekta. Zajedno s Jutarnjim listom, najpopularnijim gastro magazinom u Hrvatskoj Dobrom hranom i generalnim pokroviteljem Zagrebačkom bankom tim iza Dobrih restorana stvorio je jedan od najambiciozniji gastronomskih projekata u posljednjih deset godina.

Višemjesečnim glasanjem tim velikih poznavatelja restoranske scene došli su do pobjednika u sedam kategorija. Osim Bistro Apetita, pobjedu u ostalim kategorijama odnijeli su restoran Waldinger iz Osijeka, Mala Hiža iz Mačkovca, Batelina iz Banjole te Pelegrini iz Šibenika. U posebnoj kategoriji ‘Prijatelj vina’, restoran koji posebnu pažnju pridaje odnosu prema vinu je Dubravkin put iz Zagreba koji je i prošle godine slavio u ovoj kategoriji.

‘Ove je godine glasanje bilo još uzbudljivije, s obzirom da smo imali prošlogodišnje rezultate pa smo mogli uspoređivati kako se razvijaju pojedini restorani’, kaže Mila Batinica, urednica magazina Dobra hrana. Ovogodišnja lista je donijela neka velika iznenađenja i promjene u poretku najboljih restorana. ‘Možda nam je najdraže vidjeti nove restorane koji su se u svojoj prvoj godini uspjeli plasirati visoko na listi’, nastavlja Batinica. Tako je, na primjer, Mali bar zauzeo visoko 8 mjesto u gradu Zagrebu i izuzetno pohvalno 18. na nacionalnoj listi. Slično je i s Rougemarin bistroom koji je u svojoj prvoj godini uspio doći na visoko 14. mjesto u Zagrebu.

VIDEO, FOTO Najambiciozniji gastro projekt u Hrvatskoj: Ovo je 100 NAJBOLJIH restorana 2012.!

‘Ovaj izbor je sjajan pokazatelj kvalitete restorana i trendova u gastronomskoj sceni koje gosti cijene’, nastavio je Špiranec. Kao takav pokazatelj, jasno je i da je najveći pobjednik, možda čak i veći od Apetita, Pelegrini iz Šibenika. Nakon što se prošle godine našao drugi na listi najboljih restorana Dalmacije i tek 16 na nacionalnoj listi, ove je godine odnio suverenu pobjedu u Dalmaciji i zasjeo na fenomenalno četvrto mjesto na nacionalnoj listi.

Slična je priča i sa konobom Batelina iz Medulina koja je postala veliki favorit u krugovima iskusnih gastronoma. Na dodjeli je David Skoko, Batelinin kuhar, dočekan ovacijama, a na nacionalnoj listi je skočio s petog na treće mjesto i odnio pobjedu u regionalnoj kategoriji koja mu je prošle godine izmakla za dlaku.

Slično se dogodilo i u Slavoniji i Podunavlju gdje je Waldinger iz Osijeka pretekao Dunav iz Iloka i odnio pobjedu u regionalnoj kategoriji i skočio za pet mjesta na nacionalnoj listi. Jedine kategorije u kojima nije bilo nikakvih iznenađenja bilo je u središnjoj Hrvatskoj gdje je Mala Hiža ponovno dominirala (ali je zato skočila s dvadeset i petog mjesta na osmo mjesto na nacionalnoj listi) i u kategoriji restorana prijatelja vina gdje je suverenu pobjedu drugu godinu za redom odnio Dubravkinu put koji je skočio i za jedno mjesto na listi najboljih restorana u zemlji.

Sama dodjela protekla je senzacionalno. U društvu najboljih kuhara i poznavatelja gastronomske scene u Hrvatskoj, dobitnici su slavili do ranih jutarnjih sati, a gosti domjenka bili su potpuno očarani hranom koju su pripremili neki od najboljih restorana u Hrvatskoj. Gužve pred stolovima Bateline, Bistro Apetita i Apetit Citya, Dubravkinog puta, Academie, Lara i Penatia i Takenoka bile su dovoljne da se kuhari pobjednici dobro narade, ali na kraju su izašli s osmijesima razvučenima preko lica.

Na dodjeli smo uhvatili i Tomislava Wrussa, direktora medija EPH. ‘Ovo je samo proglašenje, a proglašenje je vrh ledenog brijega’, objasnio nam je. Potvrdio je i da ove godine možemo očekivati cijeli niz proizvoda vezanih za Dobre restorane. ‘Ponovno ćemo raditi luksuzno izdanje trenutno najboljeg i najpouzdanijeg vodiča kroz hrvatske restorane. Također možete očekivati i đepno izdanje vodiča, kao i prijevode na najvažnije svjetske jezike. Naravno, spremamo i novu verziju aplikacije Dobri restorani.’

Wruss nam je neslužbeno potvrdio da obožavatelji restorana mogu očekivati velike promjene u proizvodima vezanima uz Dobre restorane, ali još uvijek nije želio otkrivati kakvo veliko iznenađenje nas očekuje. ‘Jako nam je važna aplikacija Dobri restorani’, nastavio je Wruss. ‘Radi se o jednoj od najskidanijih aplikacija koje se bave hrvatskim turizmom. Iza nje stoje veliki dijelovi cijelog niza naših grupnih proizvoda, kao primjerice Like Croatia izdavački brend.’

DOBRI RESTORANI 2013. Ovo je 40 najboljih u Zagrebu!

DOBRI RESTORANI 2013. Ovo je 40 najboljih u Dalmaciji!

DOBRI RESTORANI 2013. Ovo je 40 najboljih u središnjoj Hrvatskoj!

DOBRI RESTORANI 2013. Ovo je 40 najboljih u Istri!

DOBRI RESTORANI 2013. Ovo je 40 najboljih u Slavoniji i Podunavlju!

LISTA 100 NAJBOLJIH RESTORANA U HRVATSKOJ

1 Bistro Apetit Zagreb

2 Takenoko Zagreb

3 Batelina Medulin

4 Pelegrini Šibenik

5 Dubravkin put Zagreb

6 Plavi podrum Volosko

7 Prasac Zagreb

8 Mala hiža Mačkovec

9 Apetit City Zagreb

10 Wine Vault Rovinj

11 Draga di Lovrana Lovran

12 Foša Zadar

13 Mano Zagreb

14 Johnson Mošćenička Draga

15 Carpaccio Zagreb

16 San Rocco Brtonigla

17 Nautika Dubrovnik

18 Mali bar Zagreb

19 Marina Novigrad

20 Monte Rovinj

21 Kukuriku Kastav

22 Vinodol Zagreb

23 Boškinac Novalja

24 Mano 2 Green Gold, Zagreb

25 Tač Zagreb

26 Pojoda Vis

27 Lari i Penati Zagreb

28 Kadena Split

29 Le Mandrać Volosko

30 Trilogija Zagreb

31 Rougemarin bistro Zagreb

32 Damir & Ornella Novigrad

33 Baltazar Zagreb

34 Takenoko 2 Zagreb

35 Zinfandel's Zagreb

36 Milan Pula

37 Nikola Stobreč

38 Klub restoran Waldinger Osijek

39 Dunav Ilok

40 360 by Jeffrey Vella Dubrovnik

41 Kormoran Bilje

42 Bistro Karlo Zagreb

43 Le Bistro Zagreb

44 Didov san Zagreb

45 Buščina Umag

46 Pri Zvoncu Zagreb

47 Noštromo Split

48 Academia hotel Kaj, Marija Bistrica

49 Gallo Restaurant Zagreb

50 Balon Zagreb

51 Alla beccaccia Fažana

52 Josić Zmajevac

53 Astarea Brtonigla

54 Zlatna ribica Šibenik

55 Villa Magdalena Krapinske Toplice

56 Kod Ruže Osijek

57 Kod špilje Otruševec

58 Dvi Murve Poreč

59 Cantinetta Skradin

60 DP Donji Zvečaj

61 Špiček Zaprešić

62 Zeleni papar Samobor

63 Restoran L Rovinj, hotel Lone

64 Bevanda Opatija

65 Pepenero Novigrad

66 Mamica Pušćine

67 Leut Cavtat

68 Vodnjanka Pula

69 Boban Zagreb

70 Divino Poreč

71 Bon Appetit Zagreb

72 Baranjska kuća Karanac

73 Lešić Dimitri Korčula

74 Cocktail Sisak

75 Rivica Njivice

76 Dvorac Terbotz Železna gora

77 Tramerka Volosko

78 Proto Dubrovnik

79 Kovač Čarda Suza

80 Boban Split

81 Zlatna guska Varaždin

82 Val Vis

83 La Grisa Bale

84 Morgan Brtonigla

85 Okrugljak Zagreb

86 Hole in one gastropub Zagreb

87 Stancija Kovačići Rukavac, Matulji

88 Lovački dvori Čakovec

89 Zlatni klas Otrovanec

90 Toklarija Buzet

91 Tic-tac Murter

92 Konoba Pece Vinjerac

93 Grgin Dol Požega

94 Blu Rovinj

95 Trošt Vrsar

96 Pivnica Kraluš Koprivnica

97 Klub književnika Zagreb

98 Glorijet Dubrovnik

99 Vodnjanka Vodnjan

100 Sesame Dubrovnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:02