NA SIBIRSKI NAČIN

VIDEO: AVION OKOVAN U SNIJEGU I LEDU Pogledajte što su učinili putnici kako bi se vratili svojim kućama

Kad se ruski zrakoplov Tupoljev 134 težak 30 tona doslovno smrznuo na pisti u zračnoj luci Igarka, u blizini istoimenog sibirskog grada nedaleko nešto poznatijeg Krasnojarska, panici nije bilo mjesta.

Jedino od čega su putnici strahovali je da će let za regionalnu prijestolnicu Krasnojarsk kasniti, stoga je njih oko 70-ak bez ikakvog nagovaranja izašlo na pistu i zajedničkim snagama odlučilo pogurati zrakoplov.

- Ajde, gurajte, gurajte. Pravi muškarci mogu posaditi stablo, sagraditi kuću i pogurati zrakoplov - samo su neki od uzvika koji su odjekivali smrznutom pistom koja je smještena u ledom okovanom arktičkom krugu.

Putnici su primili krila zrakoplova, upregnuli iz sve snage i uspjeli pogurati Tupoljeva.

Do incidenta je došlo za vrijeme jednog od najhladnijih dana u godini, zabilježeno je minus 52 Celzijeva stupnja, a sve zbog korištenja krivog maziva na stajnom trapu uslijed čega je došlo do zamrzavanja sustava kočenja.

Zrakoplov čak nije mogao pogurati niti traktor zračne luke.

Zrakoplov je sigurno poletio, a nedugo zatim i sletio u Krasnojarsk. Većina putnika su radnici na obližnjim naftnim postrojenjima koji su se vraćali svojim kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:30