RAZNOLIKOST JELOVNIKA

VELIKA INSPEKCIJA JUTARNJEG Uključite se u akciju, šaljite nam što jedete u hrvatskim bolnicama!

Oni koji su u bolnicama bili prisiljeni provesti samo nekoliko dana, znali su se vrlo često žaliti na kvalitetu bolničke prehrane.

Stoga su reporteri Jutarnjeg lista prikupili nekoliko fotografija menija iz različitih hrvatskih bolnica i otkrili da je situacija na terenu - prilično različita. Neka su jela neprepoznatljiva, dok druga ne izgledaju tako loše. I naši sugovornici, stručnjaci za hranu, složni su u tome da je u nekim bolnicama hrana neprihvatljive kvalitete.

Premda Hrvatska od 2007. ima propisane standarde prehrane bolesnika u bolnicama, oni su, kako doznajemo od tima nutricionista koji su postavljali pravila, rastezljiva. Osim toga, svaka bolnica u Hrvatskoj sama osmišljava vlastiti jelovnik.

Hrenovke i pašteta

Zbog toga ćete, primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu ili u KBC-u Split često na meniju dobiti paštete ili hrenovke, dok će nutricionisti s KBC-a Zagreb reći da se to treba u potpunosti izbjegavati.

Što se događa u praksi i zašto neke hrvatske bolnice imaju mnogo ukusniju i uravnoteženiju prehranu od drugih, objasnila nam je Eva Pavić, magistar sigurnosti i kvalitete hrane te predsjednica Povjerenstva za prehranu bolesnika u bolnicama.

- Napravili smo reviziju standarda i oni bi trebali ući u primjenu već sljedeći mjesec. Po novome smo detaljnije opisali karakteristike dijeta, odnosno specificirali koliko porcija voća i povrća treba sadržavati koja dijeta te koliko je kolesterola ili soli dnevno dozvoljeno - navodi Eva Pavić.

Dnevni unos soli

Osim toga što pojedine bolnice u Hrvatskoj nemaju dovoljno stručnog osoblja za bolničku kuhinju i dijetetiku, ograničeni su i financijski. Prosječni trošak za prehranu po bolesniku iznosi oko 20 kuna na dan, no često se bolnice moraju snalaziti i s manjim iznosima po bolesniku.

- Na Rebru u svakom trenutku znamo na kojoj je dijeti svaki od naših 1000 pacijenata, kao i koliko to košta. Program koji imamo je vrlo složen, i svi stranci koji su ga vidjeli su se oduševili. Točno možete znati koliko je određeni pacijent taj dan unio vlakana, kalcija ili soli... - kaže Darija Vranešić Bender s odjela za kliničku prehranu u KBC-u Zagreb gdje su pacijenti lani bolničke jelovnike ocijenili s ocjenom 4,2, dakle vrlo blizu najboljoj ocjeni, petici.

Kako poslati fotografije

Molimo čitatelje Jutarnjeg lista da se priključe dosad najvećoj analizi hrane u bolnicama te da nam šalju fotografije svojih jela iz bolnica. Napišite o kojem je jelu riječ, s obzirom na to da je ponekad uistinu teško prepoznati o čemu se radi, a fotografije slikajte pametnim telefonima ili fotoaparatima. Molimo vas da pošaljete i kratke osobne dojmove o kvaliteti serviranih obroka te ih ocijenite od jedan do pet. Najbolje fotografije ćemo nagraditi! Fotografije možete slati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na adresu Koranska 2, Zagreb ili na našu Facebook stranicu.

Bolnički standard

46 različitih dijeta propisano je za bolesnike u bolnicama

63 stupnja iznosi maksimalna temperatura tople hrane

2 sata je rok u kojem se hrana iz kuhinje mora dati pacijentu

72 stupnja iznosi temperatura pečenja u sredini

KB Sestara milosrdnica

Doručak: čaj i namaz od putra i džema

Ručak: juha, kuhana piletina i karfiol

Večera: kuhano povrće i piletina

KBC Split

Ručak: kuhano meso i pire

Ručak: pljeskavica i grah

Večera: mahune i piletina

Trauma Zagreb

Doručak: čaj i čajna pašteta

Ručak: juha i ričet s hrenovkama

Večera: sir i vrhnje s kruhom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 19:49