USKOK, policija i revizori istražuju poslovanje HEP-a

ZAGREB - Državno odvjetništvo i USKOK zatražili su od policije kriminalističku obradu nad poslovanjem Hrvatske elektroprivrede (HEP).



Kako nam je i službeno potvrđeno, kriminalističkoj policiji još u veljači ove godine iz DORH-a je na provjeru proslijeđeno više prijava protiv Uprave HEP-a, od kojih se najveći broj odnosi na navodno nezakonito trošenje sredstava, sklapanje štetnih ugovora i lažiranje bilanci.



15.000 zaposlenih



Više iz
rubrike
VIJESTI


Posebno su zanimljive optužbe o falsificiranju bilance HEP-a za 2008. te o knjigovodstvenom prikrivanju gubitka od milijardu i pol kuna, koje je DORH, osim policiji, uputio i Državnoj reviziji RH. Jutarnjem listu potvrđeno je da policija i državna revizija RH upravo pročešljavaju poslovanje HEP-a za prošlu godinu, ali i niz ugovora iz ranijih godina.



Ivan Mravak, predsjednik Uprave HEP-a, najavio je na prošlogodišnjoj konferenciji za novinare da će Hrvatska elektroprivreda 2008. godine završiti s pozitivnim rezultatom od oko 30 milijuna kuna. Mravak je javno obznanio da će podnijeti ostavku zajedno s cijelom upravom ako ne postigne pozitivan poslovni rezultat. Ovakve najave neuobičajene su i neozbiljne čak i za znatno manje tvrtke od HEP-a, složene korporacije koja se sastoji od 17 tvrtki i upravlja sa 15 tisuća zaposlenih. Prema informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo RH, financijsko poslovanje HEP-a u velikim je dubiozama, koje se, navodno, pokušavaju prikriti “friziranim knjigovodstvom”.



Stručna evaluacija



U prijavama koje provjeravaju MUP i Državna revizija tvrdi se da se bilancom manipulira na nekoliko razina poslovanja. Sa svim ključnim partnerima HEP-a (Končar, Dalekovod, Siemens, Đuro Đaković, Brodomerkur, Elektropromet, Elektromaterijal itd.) dogovoreno je da ne ispostavljaju fakture za listopad, studeni i prosinac 2008 godine, nego da ih presele u siječanj i veljaču 2009. kako bi rasteretili troškove plaćanja poreza i PDV-a za 2008., tvrdi se u prijavi protiv Uprave HEP-a i zaključuje da je samo tom mjerom troškovni udio u bilanci srezan za 350 do 500 milijuna kuna.



Zbog sumnji na počinjenje kaznenog djela krivotvorenja bilance, kao i zbog moguće štete napravljene državnom proračunu, kojem nije plaćen višemilijunski porez, DORH je zatražio kriminalističku obradu nad HEP-om, a od Državne revizije stručnu evaluaciju. 



Prema podacima iz bilance HEP-a za 2008. godinu, troškovi amortizacije su u odnosu na pretprošlu godinu smanjeni za približno 370 milijuna kuna. I ta je knjigovodstvena stavka sumnjiva s obzirom na to da se, također prema podacima HEP-a, proteklih godina vrijednost osnovnih sredstava povećavala za više milijardi zbog intenzivnih investicija u prethodnom razdoblju (oko 2,5 milijardi kuna godišnje). Državna revizija ispitat će kako je moguće da se istodobno s astronomskim investicijama u osnovna sredstva bitno smanjuju amortizacijske stope.



Istekao radni vijek



Sumnjive su i “uštede” HEP-a na stavkama “rezervacije”, gdje su troškovi namijenjeni sanaciji objekata smanjeni za više od 110 milijuna kuna. U prijavi se tvrdi da je ovakav “rezultat” ostvaren uz pomoć knjigovodstveno-administativnog produljivanja vijeka rada postrojenja, koji je, realno, odavno istekao. Samo s navedene tri intervencije u bilanci za prošlu godinu, HEP je “uštedio” oko 900 milijuna kuna. No, i to je, tvrdi se u prijavama protiv Uprave, bilo nedovoljno da se pokrije rupa gubitaka. Zbog toga se, sumnjaju autori kaznene prijave, posegnulo i za mjerama “pumpanja” prihoda iza kojih ne stoji realan novac.



Prema navedenim analizima poslovanja HEP-a, ukupni iznos stvarnog gubitka HEP-a u poslovnoj 2008. godini iznosi oko 1,5 milijardi kuna. Većina ovog duga, tvrdi se u prijavama protiv Uprave HEP-a, nastala je bezglavim zaduživanjem na tržištu kapitala, i to zloupotrebom investicijskih kredita koji se nezakonito prenamjenjuju u održavanje osnovne reprodukcije.



Neinvesticijski razred



Na problematično poslovanje HEP-a dosad nije reagirala niti jedna od nadležnih Vladinih agencija, Hanfa ili HERA. No, reagirali su međunarodni burzovni i kreditni procjenjitelji. Najpoznatiji nezavisni procjenitelj kreditnog rejtinga, tvrtka Standard &Poors, u posljednjih je šest mjeseci dva puta smanjivala kreditni rejting HEP-a.



Prvi put u listopadau 2008., a drugi put u veljači 2009., kada je našeg vodećeg dobavljača električne energije i plina svrstala u tzv. neinvesticijski razred. To znači da će HEP-u u normalnim uvjetima biti izrazito teško doći do novih investicijskih sredstava.



Zbog sumnji na potencijalni hrvatski Enron, HEP-om se sada bave DORH, policija i Državna revizija.





ZAGREB - U prijavama protiv HEP-a navodi se nekoliko knjigovodstvenih trikova, kojima su se, tvrdi se u prijavama, služili u HDP-u.



Vrijednost proizvodne imovine svjesno se umanjivala kako bi se umanjila amortizacija, dok se vrijednost neproizvodne imovine, čija je amortizacija zbog dugog vijeka minorna (radnička odmarališta, stanovi), uvećavala za oko 120 milijuna kuna. Time je za isti iznos uvećan i prihod.



Problematična je i “ciljana” evaluacija dobivenog portfelja Janafa, čija je nominalna vrijednost 63,7 milijuna kuna, na ime naknade za nenaplaćena potraživanja za isporučenu električnu energiju od TLM-a koji je HFP prodao krajem 2007. U prijavi se tvrdi da se vrijednost tog portfelja sada “procjenjuje” na oko 150 milijuna kuna te ujedno knjiži kao prihod za 2008. premda je u osnovi prihod iz prethodnog razdoblja.



Procjenu vrijednosti dionica Janafa vrši Energetski institut, a druge stručne evaluacije vrši skupina dobro plaćenih stručnjaka, među kojima prednjači dr. sc. Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta. Prema podacima Jutarnjeg lista, ugovori koje je dr. Tipurić potpisivao u ime “ekspertnih timova” Ekonomskog fakulteta teški su približno milijun eura.  



DORH je dao nalog za provjeru svih podataka vezanih uz ekspertize Ekonomskog fakulteta i HEP-a. Iz Uprave HEP-a kažu da se provjeravaju svi ugovori s Ekonomskim fakultetom, dok su u uredu dekana Tipurića odbili komentirati ove sumnje.



U prijavi se navodi i falsificiranje gubitaka kod obračuna struje za kućanstava. Budući da se oni procjenjuju na kraju svake godine, HEP knjigovodstveno korigira eventualna odstupanja. Ona se kreću oko 10,5 posto, a HEP pokušava umjetno formirati da budu manji od 7 posto, čime se prihod povećava za više od 400 milijuna kuna.

Provjeravaju se i ugovori s dekanom Ekonomije





Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:26