ODGOVOR RUSKOM AMBASADORU

UKRAJINSKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ 'Ruska aneksija Krima je srušila sigurnosni poredak'

Tko kaže da i postoje zemlje EU koje bi pristale da Krim ostane u Rusiji, možda je to nova spačka
 AFP

Ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Anvar Azimov, dao je Jutarnjem listu 26. studenoga 2015. veliki intervju posvećen krizi u rusko-turskim odnosima zbog obaranja ruskog vojnog zrakoplova.

Primijetit ću samo da se u tekstu ne spominju dva postulata na kojima bi se trebale graditi analize: da je nedopustivo narušavati zračni prostor druge države i da ta država ima ne samo pravo, nego i obvezu braniti taj prostor.

Sankcije Rusiji

Veleposlanik naglašava da sankcije EU nanose štetu ne samo Rusiji, nego i Europi te se nada da će biti ukinute u sljedećih godinu dana. Bilo koje sankcije izgledaju štetne i apsurdne ako se razmatraju odvojeno od razloga koji ih je prouzročio. A razlog je napad Rusije na suverenu državu, okupacija teritorija, slom poslijeratnog sustava europske i globalne sigurnosti. Gubici od sankcija su milijun puta manji od gubitaka koji nam prijete ako popustimo i pristanemo živjeti u svijetu gdje će razbojništvo postati normom državne politike.

Vođe samoproglašenih proruskih “republika” na okupiranim dijelovima Donbasa su stopostotne marionete Kremlja, drvene lutke bez vlastitog glasa i volje. Ali, spremni smo i dalje pregovarati s onim tko vuče konce. A to što pripajanje Donbasa Rusiji više ne dolazi u moskovski obzir doista raduje. Znači, sankcije su ipak učinkovite. Ruski veleposlanik naglašava da Rusija neće vratiti Krim Ukrajini. A ja pitam: Čime je to aneksija Krima bolja od okupacije Donbasa? Kakva je razlika između prvog i drugog razbojništva? I zašto bi uopće svjetska zajednica trebala oprostiti Rusiji najteži međunarodni zločin?

Poklon Moskvi

Njegova ekscelencija priopćava da su neke zemlje signalizirale Moskvi da “pitanje Krima neće biti problem kada se bude govorilo o ukidanju sankcija”. U prijevodu s diplomatskog - neke su države EU spremne pokloniti Krim Rusiji. Šteta što nije otkrio tko to radi iza leđa ostalih članica! A možda takvih država i nema. Sasvim je moguće da se radi o još jednoj obavještajno-informacijskoj operaciji Kremlja s ciljem da se naruši europsko jedinstvo.

Krim jednostavno ne može biti oprošten Rusiji jer je upravo on glavni geopolitički problem. Upravo na Krimu Rusija je srušila svjetski sigurnosni poredak. Prepustiti joj Krim značilo bi preseliti se u sumorni svijet gdje je borba bez pravila jedino pravilo.

*autor je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:29