TRILER PRVENSTVA

TRILER PRVENSTVA Asamoah Gyan promašio polufinale Gane

Rijetko viđena drama odigrala se u zadnjim sekundama drugog produžetka
Ghana's players celebrate after they scored against Uruguay during their 2010 World Cup quarter-final soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg July 2, 2010. REUTERS/Henry Romero (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

Jedanaesterci su uvijek lutrija, i ovaj put su presudili drugog putnika u polufinale. Iako je Ganac Asamoah Gyan u 120. minuti držao polufinale u rukama, promašio je s bijele točke. Na “ruskom ruletu” izvođenja jedanaesteraca uspješniji su bili Urugvajci, junak utakmice bio je golman Fernando Muslera, koji je obranio dva jedanaesterca. I odveo svoju momčad u polufinalni okršaj s Nizozemskom…

Prvi čin ove utakmice može se razlomiti na dva dijela. U uvodu smo gledali duel Forlana i Suareza s ganskim golmanom Richardom Kingsonom, u kojemu je golman izvukao tri kritične situacije. Bilo je to razdoblje apsolutne premoći urugvajskih igrača, a dominantna figura bio je Diego Forlan. Najopasniji je bio Luis Suarez, koji je u dva navrata bio u prilici matirati ganskog golmana, ali je Kingson branio u velikoj formi.

Urugvajci su se ispuhali u prvih 30 minuta i nakon toga na terenu postoji samo - Gana. Nizale su se šanse pred urugvajskim golom, a kruna te iznenadne i neočekivane inicijative bio je pogodak Sulleya Muntarija u zadnjim sekundama sudačke nadoknade. U 30. minuti Vorsah je pucao glavom preko gola, minutu kasnije Gyan je imao najbolju priliku, ali je sa samo deset metara, neometan ni od koga, plasirao loptu pored vratnice. U 40. minuti bilježimo Muntarijev pokušaj, a najljepšu akciju, osim pogotka, izveo je Kevin Prince Boateng u 45. minuti. Iz zraka je volej udarcem pokušao svladati Musleru, ali je sve, nažalost, ostalo na pokušaju. Kažemo - na žalost, jer je Boatengov majstorski potez zaslužio pljesak. No, Boatengova majstorija nije bila i kraj priče, makar je do kraja poluvremena ostalo nekoliko sekundi…

Igrala se sudačka nadoknada, urugvajska obrana se sasvim opustila, čekajući kraj poluvremena, a Muntari je iz daljine, sa 25 metara “uhvatio” zadnju sekundu i snažnim udarcem u donji lijevi kut donio prednost Gani - 0-1.

U drugom dijelu Urugvaj je krenuo silovito i to je rezultiralo izjednačenjem u 58. minuti. Ni sjajni Kingson nije uspio obraniti slobodni udarac Forlana, koji svakako spada među najljepše golove ovog Svjetskog prvenstva. Na razini Tevezovog pogotka Meksiku. Precizno izvedeni slobodni udarac iskosa, sa 22 metra, Kingson je uzalud letio zrakom - 1-1. Sredinom drugog poluvremena opet je Forlan na sceni. Protutnjao je pored ganske obrane, centrirao na drugu vratnicu, no, Suarez je promašio prazan gol. Obično takve prilike ne propušta.

U produžecima je Gana bila bolja momčad, Gyan je bio u prilici matirati urugvajskog golmana, ali je sreća bila na strain Južnoamerikanaca. Posebno u zadnjim minutama produžetaka.

Rijetko viđena drama odigrala se u zadnjim sekundama drugog produžetka. Nabačenu loptu u urugvajski kazneni prostor, rukom je obranio - napadač Suarez. Jedanaesterac je izveo Asamoah Gyan, poufinale je bilo na dlanu. Pogodio je gredu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:51