TEŠKA DILEMA

Tko će u početni sastav Bayerna, Klose ili Olić?

Svi su pretpostavljali da će Klose dostići record Brazilca Ronalda, najboljeg strijelca u povijesti svjetskih prvenstava (15 golova)
Germany's Miroslav Klose celebrates his goal during the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Argentina at Green Point stadium in Cape Town July 3, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

Dugo je Miroslav Klose bio jedna od najvećih priča ovog svjestkog prvenstva. Sve do utakmice sa Španjolskom. U svom 101. nastupu za “Elf” njemački specijalist za golove u Durbanu nije zabio…

Oni, koji ne poznaju europske nogometne prilike, čudili su se kako je takav rasni strijelac rezerva “nekom Hrvatu” i kako će se sada postaviti trener Bayena Louis van Gaal, kada će sastavljati momčad. Naime, svi su pretpostavljali da će Klose dostići record Brazilca Ronalda, najboljeg strijelca u povijesti svjetskih prvenstava (15 golova). Rezervni centarfor Bayerna zabio je samo gol manje.

Iako je u prošloj ezoni u Bundesligi postigao samo 3 gola, njegov golgeterski opus je fascinantan. Počeo je 2.002. godine sa 3 gola Saudijskoj Arabiji (8-.0), nastavio protiv Irske (1-1), a jedan gol je zabio i Kamerunu (2-0). U finalu se ipak saznalo tko je gazda, Ronaldo - Klose 2-0. Dva gola Ronalda, kojima je prestigao i Gerda Mullera (14) i Francuza Just Fontainea (13).

Četiri godine kasnije, 2.006. u Njemačkoj, dvaput je matirao Kostariku (4-2), dvaput Ekvador (3-0), a deseti gol je zabio Argentini (1-1, 4-2). Iako nije bio standardni član udarne postave Bayerna, Joachim Löw ga je ipak pozvao u Južnu Afriku, gdje je protiv Australije i Engleske zabio po jedan, a u sudaru s Argentinom 2 gola.

To je kratka povijest Kloseovih golova za njemačku reprezentaciju i vrijeme njegove slave, koja ima samo jedan “flek”, poraz u polufinalu protiv Španjolske. No, Klose još ima priliku dostići Ronaldov rekord, u subotu na “Nelson Mandela Bay” stadionu u Port Elizabethu.

Susret Klosea i Ivice Olića u Bayernovoj svlačionici, bit će priča za naslovne stranice. Kako će reagirati nizozemski trener na nogometaša, “koji mu je sačuvao glavu”, a Bayernu “spasio obraz i sezonu”. Hoće li Olića gurnuti na klupu? Jer, pitanje drugog napadača Thomasa Müllera više nije upitno, on je njemački ljubimac i najveće otkriće ovog prvenstva, za poziciju drugog napadača borit će se Olić, Klose i Gomez, također njemački reprezentativac, ali s minornom minutažom. Je li Olić još uvijek u prednosti ili će šefovi Bayerna Franz Beckenbauer i Karl Heinz Rummenigge diskretno šapnuti van Gaalu stavi Klosea!

U svakom slučaju Ivica Olić mora šutjeti. Naime, u ugovoru je napisano da mora pristati “biti i rezerva”. Ali se nada da Bavarska neće zaboraviti utakmice protiv Juventusa, Manchester Uniteda i Lyona…

Klose vs. Olić

Bundesliga

25 - nastupi - 29

3 - golovi - 11

Liga prvaka

10 - nastupi - 8

1- pogoci - 7

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:22