FELJTON 'TAJNA ZA MLADE'

Tata, mama i nesigurni tinejdžer na preodgoju

Koproducent filma ‘Tajna’ Harrington napisao je ovu knjigu za kćer

Tajna za mlade” nije samo za mlade, ona jest donekle “slengerski” napisana i sadrži opisne primjere za mlađu populaciju, ali je praksa “Tajne” još jednostavnije objašnjena nego u onoj za odrasle, pa je preporučljiva svakome - objašnjava Bruno Šimleša, urednik u VBZ knjižari, i dodaje da je donja dobna granica za ovu knjigu 12 godina.

Ova je knjiga nastala tako što je kći koproducenta filma “Tajna” iz 2006. godine Paula Harringtona predložila svome tati da napravi nešto o “Tajni” na jeziku koji će biti razumljiv mladima. To je i bila Harringtonova namjera, ali je na kraju napravio knjigu ne na “mladenačkom” nego na “univerzalnom” jeziku, pojašnjava Šimleša.

- Vrlo često roditelji traže načine kako da ono što su pročitali u duhovnoj literaturi prenesu svojoj djeci, što nije uvijek jednostavno - dodao je Šimleša.

Psihijatrica Tatjana Vučinić dodaje da je pristup koji prema mladima ima autor za roditelje uglavnom nov i zapravo poticajan.

- Daje im konkretna i vrlo jednostavna objašnjenja kako svoju djecu podržati na pravi način i pružiti im dovoljnu količinu informacija za zdravu izgradnju samosvijesti i optimizma koji im je, ne moram ni govoriti koliko, potreban u njihovim formativnim godinama - primjećuje Vučinić.

Naime, “Tajnom” se mlade relativno rano usmjerava i potiče da izgrade, a zatim i zadrže, pozitivan stav prema životu, nastavila je psihijatrica.

- Uči ih se da budu usmjereni na otkrivanje vlastitih snaga i svega onoga u čemu su dobri, osnažuje ih se da ustraju u svojim mladenačkim snovima i željama, te izdrže iskušenja koja ih kroz različite poteškoće s kojima se susreću na svom životnom putu očekuju. Kaže se da nikad nije dovoljno optimizma, pogotovo se to odnosi na mlade, koji svakako trebaju svu moguću potporu za život u koji praktički tek kreću. A u tome im, naravno, uz roditelje svakako pomaže i ovo vrijedno štivo - rekla je i pojasnila da se prakticiranje “Tajne” može shvatiti i kao samopreodgoj mlade osobe.

- Mlada osoba koja čita takvu literaturu dobiva i sama vrijedne alate koji joj mogu uvelike pomoći u samoizgradnji i poslužiti kao oslonac za otkrivanje i korištenje vlastitih snaga.

Upozorava ipak da na “Tajnu” ne treba gledati kao na instatnt rješenje.

- Nije to čudotvorni eliksir koji rješava svaki problem trenutno i na ekspres način. Štoviše, tako nešto ne bi ni bilo poželjno za mladog čovjeka koji bi relativno rano trebao saznati da je određeni trud i rad na sebi svakako potreban, te izrazito važan za zdravo i uspješno odrastanje i pogled na sebe i svijet oko sebe.

No, svakako treba naglasiti da je ova knjiga veliki korak naprijed u tom procesu te da nudi kreativan i nadasve pozitivan pogled na odrastanje i sve probleme koji se uz odrastanje vežu - rekla je.

Kako je realnost mladeponekada vrlo surova, pa postoje oni koji su vrlo nesretni, Šimleša upozorava da treba biti oprezan.

- Niti jedna knjiga na svijetu, pa ni ova, ne može i ne smije biti zamjena za psihoterapeuta - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:24