COOL SAMOHRANI TATA

Svoju djecu uči radu, redu i disciplini. I gdje su najbolji koncerti u gradu. Sam...

Imam klizno radno vrijeme pa tijekom dana obavim što treba, razvezem djecu na treninge, dočekam, ručamo zajedno, kaže Darko Biljanović
 Čović/CROPIX

I ove je subote pao dobar koncert. Naravno, išli smo svi zajedno, kao i uvijek. Tko bi nabrojao sve rokerske koncerte na kojima smo bili. Godišnje odemo i na 50-ak koncerata - kaže 45-godišnji Darko Biljanović, samohrani otac troje djece, tinejdžerki Tamare (17) i Nadine (15) i 10-godišnjeg Mile.

Ne vjeruje u zabrane

- Diplomirani inženjer elektrotehnike, roker i zaljubljenik u glazbu, iako s djecom od njihove najranije dobi brije po koncertima, itekako čvrsto drži uzde u rukama. Njih troje pod njegovim vodstvom doimaju se pomalo nestvarno. Mirni, odgovorni, dobro odgojeni, odlikaši, sportaši, samostalni i vrijedni.

- Kada smo prije šest godina ostali ‘sami’, odnosno kad smo se supruga i ja razveli i djeca su pripala meni, nikada nije bilo problema. Ja sam ionako otkad su se rodili uvijek bio puno s njima. Bez baka servisa, bez spremačica, s dobrom organizacijom sve smo uspjeli. Meni je normalno da su djeca išla gdje i ja. Nikada ih nisam tretirao da nešto ne mogu, da su premali. Bili su sa mnom i na poslovnim sastancima i na koncertima. Jako su dobri, ne rade strku gdje ne treba - kaže tata Darko, a djeca se smješkaju.

No, činjenica je da je to prilično zahtjevno, a nekada i nemoguće. Ili?

- Pobornik sam teorije da je odgoj presudan, a ne kao što većina kaže da su djeca ‘takva’. Stvar je tretmana, odnosa. Bitna je dosljednost. Valjda sam te stvari riješio dok su bili mali, postavio sam pravila, a da nisu bili svjesni, tako da im nikada ništa nisam zabranio, naređivao, kažnjavao. Uostalom, ne vjerujem u zabrane - kaže.

Plesačica i sportašica

Cure se smijulje. Tamara otkriva da je zaista tako. Kaže da je tata tjera da preko vikenda izađe van, a ona uvijek zna da može. Na mnogim mjestima već je puno puta bila s tatom i odlično se zabavila.

- Bilo mi je malo neobično kada su mi svi u osnovnoj školi govorili: ‘Što ti je to Električni orgazam, zašto ne slušaš Vesnu Pisarović, kao svi mi?’ Tek sam prije dvije godine počela na koncertima na koje idem s tatom susretati svoje iz razreda - smije se otvorena Tamara, maturantica u 5. gimnaziji.

Na koncerte s tatom ide od svoje druge godine. Tada je večer završila plešući na stageu. Pleše i danas, ali akrobatski rock’n’roll kojim se natječe na prvenstvima.

Beba na brucošijadi FER-a

Njezina sramežljivija sestra Nadina posvećena je sportu i osim intenzivnog treniranja plivanja, u kojem je osvojila srebrnu medalju na Međunarodnom plivačkom mitingu, aktivno se bavi džudom i također akrobatskim rock’n’-rollom.

- U kući smo podijelili poslove i cure se brinu za održavanje reda, a ja za kuhanje. Najčešće od ponoći do dva ujutro kuham i za to vrijeme čitam sve moguće novine na internetu, pišem svoj blog, a bacim oko i na Facebook. Djeca zbog treninga nemaju previše vremena za TV i kompjutor. Navečer zajedno večeramo, popričamo i idu u krevet. Ja sam svoj šef, imam klizno radno vrijeme, pa preko dana obavim što treba, razvezem ih na treninge, dočekam, ručamo zajedno.

- Naučio sam ih da se ono što se mora obavlja bez raspravljanja, a kada se sve završi, družimo se. Nema rock-koncerta na kojem nismo bili, svi Rokaj festovi, Exiti, koncerti u Tvornici, Domu sportova, Močvari, a u KSET-u smo doma - kaže tata Darko, a najmlađi, obiteljski ljubimac Mile, koji je do tada šutio, sa zadovoljstvom konstatira da će uskoro “proslaviti” desetu brucošijadu FER-a u KSET-u.

Na prvoj je, naime, mladi Mile bio s godinu dana.

Manje od 10 posto očeva dobije skrbništvo

U Hrvatskoj je čak 15 posto samohranih roditelja, zbog čega smo na vrhu ljestvice u Europi. Prema službenim podacima u RH ima 17 posto samohranih očeva i 83 posto samohranih majki. No, Udruga samohranih očeva Pateros raspolaže pak s podatkom od 12 posto, odnosno 36 tisuća samohranih očeva. Napominju da ih se ne percipira isto kao i majke, iako se susreću s istim problemima. Kažu da manje od 10 posto očeva dobiva skrbništvo i to uglavnom kada se majka ne želi brinuti o djeci. I drugdje u Europi je daleko manje samohranih očeva nego majki. ( S.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:26