Na teritoriji Makedoniji ima 24.000 hektara vinove loze i godišnji nivo proizvodnje makedonskih vinarija je oko 236.000 tona grožđa.
Tijekom antičke Makedonije održavali su se takozvani „Dinoizijevi dani“ u čast boga vina Dionizija. Uzgajivači vinove loze imaju svog zaštinika u Svetom Trifunu i zato posvećuju ovom svecu kao njegov dan svaki 14-ti dan veljače, a tikveški uzgajivači obilježavaju ga sa rzličnim ritualima: rano ujutro odlaze u crkvu i uzimaju svećenu vodu, pa s njome prskaju vinograde i onda obredno zarezuju čokote.
U srcu Balkana dolinom reke Vardar proizvode se vina iznimne kvalitete i grupa egzotičnih domaćih vina kao što je Stanušina.
Makedonsko devojče „Stanušina“ je stara autohtona sorta grožđa koja ne raste nigdje drugdje na svjetu, a koja se može naći samo u Tikveškom regionu u Makedoniji. Cjela povijest Makedonije može biti ispričana kroz nju jer ona postoji u ovom podneblju u svim epohama stvaranja Zemlje.
Makedonske vinarije širom otvaraju svoja vrata za sve posjetitelje koji žele naučiti nešto više o povijesti vinskih regiona, procesu proizvodnje vina, spajanju prošlosti i budućnosti, tradiciji majstora sukladne suvremenom umjeću i tehnologiji, da odkradnu mali dio besmrtnosti sakrivene u svakom gutljaju vina. S timom somejlijera na zabavan, neformalan i relaksujući način stupite u degustaciju vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.
Pozivamo Vas da probate makedonsko vino i napravite svoju vinsku turu kroz Makedoniju.
Osjetite srce bezvremenosti i uživajte u makedonskom gostoprimstvu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....