ISTRAŽIVANJE

Stresni brak šteti fizičkom zdravlju: Uz ljubav brže zacjeljuju rane

Tjelesne su ozljede prije nestale onima čiji partneri znaju pozitivno razgovarati i svađati se bez mržnje i mentalne agresije, dok su ovi drugi krvarili dulje

Nekoliko malenih rana, koje su znanstvenici namjerno izazvali kod svojih ispitanika vakuumskom spravicom, reklo je mnogo o braku i njegovu utjecaju na zdravlje. Istraživanje sa sveučilišta Ohio u SAD-u, pokazalo je da je brak u kojem se partneri češće svađaju štetan za - fizičko zdravlje.

U istraživanju je sudjelovalo je 37 parova. Znanstvenici su, nakon što su im na nadlaktici "napravili" osam ranica, snimali parove kako razgovaraju, te procjenjivali njihove komunikacijske sposobnosti. Bilježli su uznemirenost, neprijateljstvo, pozitivne i negativne varijacije u komunikaciji.

Sve je u komunikaciji

Nakon 12 dana, uočili su da ranice brže zarastaju kod parova koji su komunicirali pozitivno, a najsporije kod onih koji su komunicirali napeto i negativno. Tajna je u oksitocinu, hormonu povezanom s osjećajima zadovoljstva, pripadnosti i nježnosti.

- To je zaštitni hormon - izjavila je Janice Janice Kiecolt-Glaser, voditeljica studije za portal Američke udruge psihologa - a ispitanici kojima su ranice najbrže zarastale imali su u krvi najviše tog hormona.

Žene trpe teže posljedice

Primjera problematičnih brakova ima mnogo, a najvidljiviji su oni među slavnima, poput glumca Charlieja Sheena koji je zbog svađe sa suprugom bio uhićen prošlog Božića, a prošlog ga je petka sud prekršajno kaznio zbog nasilja u obitelji.

Ovakvi su javni primjeri dobro upozorenje, no supružnici često ne vide vezu između stresnog braka i šteta za fizičko zdravlje. Točnije, znanstvenici smatraju da je ‘bračni’ stres štetniji za zdravlje od ‘radnoga’. Parovi u stresnim brakovima općenito imaju slabiji imunitet, viši krvni tlak, te brži puls.

Upozoravaju i da je bračni stres posebno opasan jer je kroničan, dugotrajan i teško je pobjeći od njega.

Iako oba spola pate, studije su pokazale da žene trpe veće fizičke posljedice. Zato svaki put kada se krenete svađati, sjetite se onih ranica na nadlakticama. Možda vas to zaustavi, možda shvatite da trebate razmisliti što svađa činiti i vama i vašem partneru.

Nitko nije rođen s diplomom o braku, to se mora naučiti

Naučite se pravilno svađati

"Većina ljudi usredotočena je na učestalost svađi", kaže psihologinja Tara Parker-Pope. "To je besmisleno, važna je kvaliteta rasprave." Kažete li "Kuća nam je užasno neuredna, ti mi nikad ne pomažeš!", vaše riječi činite stresnima. "Voljela/Volio bih da naučimo biti uredniji",bolja je varijanta.

Prihvatite partnerove navike

U studijama na sretnim bračnim parovima znanstvenici su primijetili da u njima partneri jednostavno prihvate neke navike koje ih živciraju kod njihovih najdražih. To mogu biti sitnice, poput ostavljanja tanjura na stolu ili punjenja zjedlica suhim laticama ili još milijun stvari. Prihvatite, ne pokušavajte ih mijenjati i bit ćete sretniji.

Sjetite se lijepih vremena

I u stresnim bakovima postoje trenuci sreće. Bračni savjetnici preporučuju analizu takvih dana kada zaprijeti sukob. Razmislite što se pozitivno dogodilo u posljednje vrijeme. Što ste vi učinili da doprinesete toj lijepoj situaciji? Kako može doprinijeti da ih bude više? Prisjećanje na pozitivno ublažava gorčinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:06