SIRANA GLIGORA

Sirevi Gligora osvojili zlato, srebro i broncu na natjecanju "Global cheese awards"

Na jednom od najstarijih i najetabliranijih britanskih sajmova sireva koji se održava već 151 godinu, u mjestu Frome nedaleko od Bristola, Sirana Gligora je ponovno nagrađena visokim odličjima.

Ovo vrlo važno britansko natjecanje u kvaliteti sireva otvoreno je prema inozemnim sirevima tek prošle godine i za mnoge od organizatora i ocjenjivača bila je to prva prava prilika za kušanje hrvatskih najboljih sireva. Ove godine je prezentirano 1200 sireva iz cijelog svijeta pred više od 20 tisuća posjetitelja.

Sirana Gligora je dobila pet medalja u 4 kategorije, a najviše su odjeknuli rezultati u kategoriji najbolji europski sir.

Poznata imena i ključne osobe u mlijekarskoj industriji proglasili su Paški sir Gligora apsolutnim pobjednikom u kategoriji najbolji sir nečlanica EU i dodijelili mu zlatnu medalju. Gligorin sir Žigljen od miješanog kravljeg i ovčjeg sira, dobio je srebrnu medalju što znači da Gligora proizvodi dva najbolja sira izvan Europske unije.

Paški sir Gligora dobio je i dvije pojedinačne brončane medalje u kategoriji specijalnih sireva i u kategoriji najbolji europski tvrdi sir. Gligorin novi sir - Dinarski, sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz dalmatinskog zaleđa, pojavio se po prvi put na nekom međunarodnom natjecanju i ostvario veliki rezultat - srebrnu medalju u kategoriji najboljih sireva svijeta od mješanog mlijeka. Tako je zaokružen još jedan odličan dan za hrvatske sireve i gastronomiju.

Nigel Pooley, predsjedavajući član odbora za najbolji sir kaže: "Kvaliteta izložaka ove godine je izvanredna. Ocjenjivanje nekih kategorija je doista bio izazov za naše suce, nacionalne kritičare kao i specijaliste unutar industrije sira."

www.gligora.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:13