IZAZOV ZA ZNANSTVENIKE

RIJEŠEN BIZARNI MISTERIJ KOJI JE UZBUNIO AUSTRALIJU Dvogodišnjak pojeo krišku naranče koja je poprimila ljubičastu boju

 
 Neti Moffitt

Zbog čega bi netom odrezana kriška naranče iznenada poprimila ljubičastu boju? Australija se nakon skandala sa iglama u jagodama ponovno suočila s još jednim misterijem vezanim za voće.

Sve je počelo početkom mjeseca kada je Neti Moffitt iz Brisbanea nadležnim vlastima prijavila kako je naranča, koju je djelomice pojeo njezin dvogodišnji sin, promijenila boju u ljubičasto.

Ekipa znanstvenih stručnjaka iz Zavoda za zdrastvo u Queenslandu utvrdila je kako je došlo do prirodne reakcije između voća i naoštrenog noža. Pritom konzumacija naranče nije predstavljala nikakvu opasnost po zdravlje, istaknuli su.

Glavni kemičar Stewart Carswell rekao je da su različiti testovi provedeni kako bi se utvrdio uzrok promjene boje naranče.

Rezultati testiranja otkrili su da je antocijanin, prirodni biljni pigment povrća, voća i cvijeća, reagirao u kontaktu s česticama željeza netom naoštrenog noža, rekao je.

Neti Moffitt bila je oduševljena jer je misterij s narančom razriješen. Naranča je poprimila ljubičastu boju nedugo nakon što je njezin sin pojeo nekoliko kriški.

- Izgledalo je kao da ju je netko umočio u tintu, a mogu vam garantirati da nije o tome riječ, rekla je.

- Najvažnija stvar mi je bila da bude sve u redu s mojim sinom, da ne bude posljedica po njegovo zdravlje. Ali on je dobro, nije bilo nikakve drame, ispričala je australskim medijima.

Stewart Carswell opisao je istragu vrlo neobičnom.

- U naš laboratorij stižu uzorci krvi, urina, vode, tla, ribe i drugih namirnica na obradu. Kada su nas tražili da istražimo naranču, bilo smo iznenađeni, bilo je to nešto posve drugačije za naš tim, rekao je u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:51