IZA KULISA

Reakcija odgovorne političarke

 CROPIX

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić reakcijom na slučaj sedmomjesečne djevojčice ostavljene u kasnim večernjim satima pred vratima crkve pokazala je što znači biti empatičan, odgovoran i realan političar. Ukratko, najprije je pozvala sve mlade roditelje i one koji se ne mogu skrbiti za djecu da zatraže pomoć. Potvrdila je da su pronađeni roditelji djevojčice, rekla da se vodi istraga, ali nije iznosila pojedinosti.

Sam čin napuštanja djevojčice nazvala je "vapajem u pomoć koji se na sreću dobro završio" i dodala da je s te strane zahvalna roditeljima da su se ipak odlučili za ovakav čin jer je to moglo puno gore završiti. Navela je da će dijete dobiti skrbnika, a moguće je i da se djevojčica oduzme roditeljima.

Što je najvažnije u izjavi ministrice Nade Murganić?

To što nikoga ne osuđuje, posebno ne unaprijed dok se još ne znaju okolnosti cijelog slučaja. Napuštanje djeteta ministrica ispravno detektira kao obiteljsku tragediju, ne polazi od pitanja tko je kriv, već kako se može pomoći. Konkretni slučaj koristi kao povod da svim roditeljima koji su u sličnoj situaciji pošalje poruku neka zatraže pomoć. - Nije sramota tražiti pomoć, postoje institucije koje su spremne pomoći djetetu - rekla je.

Je li pretjerala kada je zahvalila roditeljima koji su ostavili dijete?

Moglo bi se polemizirati je li se najsretnije izrazila, ali to je manje bitno. Poruka je jasna. Do časa napuštanja majka se dobro brinula o djetetu, i to treba istaknuti, posebno stoga što u praksi nije uvijek tako. Sjetimo se samo nedavnog slučaja u Puli kada je majka usmrtila trogodišnjeg sinčića.

Bi li se moglo pomisliti da je ministrica preblaga prema roditeljima koji su ostavili dijete?

Nipošto. Vrlo je jasno i realno rekla da će se njihovim slučajem pozabaviti Centar za socijalnu skrb, da će dijete dobiti skrbnika i da posljedica ostavljanja bebe može biti oduzimanje djevojčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:27