BIZARNI PERFORMANS

RAZBIJAO PO MUZEJU Snimljen kako uništava milijun dolara vrijednu vazu: 'Nisam znao da je toliko skupa'

 YouTube

MIAMI - Sve do proteklog vikenda Umjetnički muzej Perez u Miamiju mogao se hvaliti da među brojnim izlošcima ima i 16 jedinstvenih vaza. Stare su oko dvije tisuće godina, potječu iz razdoblja kineske dinastije Han, a žarkim ih je bojama, unatoč brojnim kritikama da ih na taj način zapravo uništava, oslikao razvikani kineski umjetnik i disident Ai Weiwei.

Procijenjena vrijednost svake vaze je barem milijun američkih dolara.

U nedjelju je u spomenuti muzej upao razjareni državljanin Dominikanske Republike Maximo Caminero, koji tvrdi da se i sam bavi umjetničkim radom, konkretno slikarstvom. Zasmetalo mu je što su u muzeju izložena djela isključivo stranih autora pa je zgrabio jednu vazu te ju je, na zaprepaštenje zaštitara i nekolicine posjetitelja, svom snagom bacio na pod i razbio.

Ubrzo ga je uhitila policija, koja je protiv njega podnijela prijavu pa mu prijeti i zatvorska kazna. No, on tvrdi da je njegov bizarni prosvjed zapravo bio umjetnički performans. Dapače, performans za koji je inspiraciju pronašao u samom Weiweiju.

Iza 16 vaza na muzejskom zidu postavljeno je nekoliko Weiweijevih fotografija, a na jednoj je prikazan kako staru kinesku urnu baca na pod i razbija.

'Pojma nisam imao da su te vaze toliko skupe. Učinile su mi se kao najobičnije vaze koje možete kupiti u supermarketu', izjavio je Caminero kasnije jednom lokalnom dnevnom listu u Miamiju. Najavio je da će svoj ispad detaljno pokušati pojasniti na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:38