MALO PREOPTIMISTIČAN

Predsjednik Gane: Pehar 12. srpnja ponovno dolazi u Accru

Puno radi na taktici i nije strog,a afrički nogometaši ne vole stroge trenere
Ghana's Asamoah Gyan (R) celebrates scoring a goal with his teammates during a 2010 World Cup Group D soccer match against Serbia at Loftus Versfeld stadium in Pretoria June 13, 2010. REUTERS/Alessandro Bianchi (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

ZAGREB - Dva mjeseca prije početka SP-a talijanski je tisak objavio vijest da Jose Mourinho drži na stolu ponudu jednog afričkog saveza za Svjetsko prvenstvo. Ovaj ‘rent-a-coach’ aranžman, koji bi Mourinhu dopustio da se odmah nakon turnira vrati u Inter (Real), većina je upućenih dovodila u vezu s Ganom. Da je Mourinho prihvatio ponudu, danas bi Milovan Rajevac vjerojatno na trenerskoj burzi čekao novi posao.

Rajevac je 56-godišnji srpski trener koji je cijeli život u nogometnom biznisu, ali je usprkos tome zadržao nizak medijski profil. Prema riječima Dragana Džajića, čovjek je nenametljiv i jednostavno nema žicu za publicitet, novinari su ga naučili zaobilaziti jer su ga doživljavali kao sivog trenerskog birokrata i kada je uvodio u Europu čačanski Borac, zatim i Vojvodinu, kao i tijekom kratkih inozemnih avantura u Kini i Kataru.

Na klupu Gane zasjeo je zahvaljujući srpskom lobiju čiji je utjecaj u ovom zapadnoafričkom melting-potu (desetak službenih jezika) usporediv još samo s onim hrvatskih trenera u Iranu. U posljednjih šest godina Ganu su vodili Milan Živadinović, Ratomir Dujković i napokon Rajevac. Stara škola Dujković uveo je Ganu u osminu finala na SP-u u Njemačkoj, Rajevac je otišao dva koraka dalje.

Prvo je u siječnju stigao do finala Afričkog kupa nacija, premda je u Angolu doputovao s prorijeđenim sastavom (bez Essiena, kao uostalom i sada). U međuvremenu je zamiješao koktel ‘crnih zvijezda’ i ‘crnih satelita’, iskusnih igrača i svjetskih prvaka u U-20 konkurenciji. Rezultat? Neobično tvrd i discipliniran nogomet, oprezna 4-1-4-1 formacija i utakmice koje najčešće završavaju 1-0 za Ganu.

Stephen Appiah, nekadašnji igrač Juventusa i Fenerbahçea, priznaje da je veliki fan srpskog trenera.

- Iznenadio me stavovima i analizama na DVD-ovima. Pokazao nam je kako golovi često padaju nakon najbanalnijih pogrešaka i uvjerio nas da prihvatimo njegov sustav igre.

Premda je ušao u otvoreni sukob s Interovim igračem Muntarijem, Rajevca igrači percipiraju kao trenera-prijatelja. Prvi Ganin topnik Asamoah Gyan kaže da je srpski stručnjak kupio igrače jer se znao prilagoditi njihovu mentalitetu.

- Afrički igrači ne vole stroge trenere - kaže Gyan.

Rajevac niti ovaj put nije od velikih riječi. Svoju momčad će motivirati visokim ulogom koji ovaj meč nosi sa sobom. Gani se pruža prilika da postane prvom afričkom reprezentacijom u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Puno je ambiciozniji državni predsjednik John Atta Mills, koji je iz svečane lože gledao pobjedu protiv SAD-a i nakon utakmice se spustio u svlačionicu.

- Kada je pehar tijekom svjetske turneje sletio u Accru, dotaknuo sam ga i rekao ljudima iz Fife da ga odnesu dalje i vrate 11. srpnja jer će Gana biti novi prvak svijeta.

'Ovo je nešto najveće što sam doživio'

Iako su se u dosadašnjem dijelu SP-a Urugvajci svima pokazali iznimno opasnim suparnikom, Ganac Kevin-Prince Boateng (23) ne dvoji u prolazak ‘crnih zvijezda’ u polufinale južnoafričkog mundijala.

- Nastavit ćemo svoje marširanje i postati prva afrička reprezentacija među četiri najbolje momčadi na SP-u. Pobijedit ćemo za Afriku! - izjavio je rođeni Berlinčanin.

Ozljeda bedrenog mišića iza je Boatenga, pomalo strahuje od obnove, ali shvaća da je pred njim nova utakmica koja se ne propušta - jer ovo je ‘njegov mundijal’:

- Svi u momčadi maksimalno smo motivirani. Ostanak u mundijalskom turniru dulje od igrača iz Francuske, Engleske i Italije - to je nešto što sam samo mogao sanjati. Osjećam da pišem povijest SP-a...

Središnji ganski veznjak iznimno je zadovoljan svojim učinkom u prvom krugu (Njemačka, Srbija i Australija) te osminom finala u kojoj su eliminirali SAD.

- Svi su mogli vidjeti da nisam samo igrao nego i davao akcent igri reprezentacije. Pred sebe sam stavio zadatak - dokazati se u svakom nastupu, svaku utakmicu oplemeniti nečim novim. Za mene je ovaj SP idealan za igračko sazrijevanje, nešto je najveće što sam dosad doživio.

Boateng je netom uoči Mundijala uzeo gansko državljanstvo, za razliku od mlađeg brata Jeromea koji je nastavio igrati u njemačkom dresu. Osim rođenja u Berlinu, Boatenga starijeg za Njemačku veže i jedna neugodna etiketa - ozljeda kapetana Elfa Michaela Ballacka u finalu FA kupa uoči samog mundijala.

- Njemačka i bez Ballacka može do polufinala. Siguran sam da će Nijemci pobijediti Argentince... (Vinko Knežević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 02:57