SVE ISPOČETKA

Prandelli stvara novu Italiju na krhotinama Lipijevih ‘azzurra’

Talijanske frustracije s Mundijala u Južnoj Africi liječit će neki novi igrači pod novim izbornikom
 AFP

SPLIT - Završila je era Lippija, počinje vrijeme Prandellija. Talijani pokušavaju zaboraviti razočaranja i frustracije s Mundijala u Južnoj Africi, gdje su kao aktualni prvaci svijeta ispali već u grupi, i to bez ijedne pobjede, te se okreću budućnosti.

A budućnost “azzurra” trebala bi nositi pečat Cesarea Prandellija, 52-godišnjeg stručnjaka koji je još prije Mundijala izabran za Lippijeva nasljednika, a stiže s mjesta trenera Fiorentine s kojom je zadnjih pet godina bilježio velike uspjehe.

Vatreno krštenje u Londonu

Prandelli će biti predstavljen u četvrtak na Olimpijskom stadionu u Rimu, a njegovo vatreno krštenje na klupi “azzurra” zakazano je za 10. kolovoza u Londonu. Na stadionu Fulhama Craven Cottage Italija će odigrati prvu utakmicu nakon službene detronizacije, a još se dogovara tko će im biti protivnik, Obala Bjelokosti, Egipat ili Urugvaj. Nije slučajno da je London izabran kao mjesto za Prandellijev start jer bi u Italiji pritisak bio ogroman nakon razočaravajućeg nastupa reprezentacije u Južnoj Africi.

Marcelo Lippi vodio je “azzurre” u dva mandata. Bio se povukao nakon veličanstvenog trijumfa na Mundijalu u Njemačkoj 2006., a onda se vratio iz mirovine kada je pozvan upomoć nakon što Roberto Donadoni nije uspio na Euru 2006. godine. Što je ostalo od “azzurra” nakon Lippija? Samo krhotine, reći će Talijani. Očito se dogodila smjena generacija, pad kvalitete, pa iskusni i kvalitetni stručnjak poput Lippija nije mogao previše napraviti.

Prvak Europe, a bez Talijana

Istina je da Talijani nisu previše vjerovali svojoj reprezentaciji niti prije ovog Mundijala. No, vjerovali su Lippiju.

- Imamo reprezentaciju koja može svakoga pobijediti, ali i od svakoga izgubiti - to je bio najbolji opis “azzurra”, a često su ga citirali talijanski nogometni opinionisti.

Nakon eliminacije Marcelo Lippi preuzeo je na sebe svu odgovornost, želio je zaštititi igrače, on se ionako povlači u mirovinu iako neki drže da bi mogao pronaći nove motive u Arabiji.

No, talijanski je nogomet u problemima, to je očito. Dogodio se pad kvalitete koji se očituje i na klupskoj sceni. Italija ima prvaka Europe, ali to je Inter s potpisom Josea Mourinha bez ijednog Talijana, točnije bez ijednog talijanskog reprezentativca jer za Marija Balotellija nije bilo mjesta među “azzurrima”. Kupnja je uništila proizvodnju. A bizaran je podatak da je Lippi najviše igrača pozvao iz Juventusa koji je imao groznu sezonu i završio je na 7. poziciji Serie A.

Mario Balotelli i povratnik Antonio Cassano najavljeni su kao ikone nove Italije. Opraštaju se mnogi, od kapetana Cannavara, Buffona, Gattusa, Zambrotte, Di Natalea...

Prandelli će morati pronaći novu snagu za Italiju, mlade igrače koji su željni uspjeha. No, činjenica je da Talijani danas nemaju zvijezde, nemaju igračke klase kakvi su u svoje vrijeme bili Roberto Baggio, Del Piero, Totti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:01