PRO ET CONTRA

Poučak sukoba interesa oko Ine: Jandroković govori što premijer misli

Jandrokovićeva kritika i prijetnja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dio je stranačke politike u kojoj je njemu pripala uloga lošeg policajca
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Kad premijer Andrej Plenković izgubi živce, to može izgledati simpatično. Novi lider HDZ-a i predsjednik Vlade u pravilu govori ujednačenim tonom lišenim oscilacija, nastupa bez gestikulacije, a mimika mu je svedena na povremeno podizanje obrva. Pa kad si dopusti da mu netko poput Pernara i njemu sličnih pojava u Saboru digne živac, ne čini ništa loše. Baš suprotno! Kod nas se očekuje da vođe bude pravi hrvatski muž koji će tu i tamo zveknuti šakom po stolu. Kad malo poludi, Plenković pokazuje da i u njemu ima emocija, srčanosti i političkog erosa. Međutim, premijer i u tim prigodama jako pazi da ne lupi koju previše i nikada ne prelazi granice dopuštenoga u uljudnoj komunikaciji.

Ali zato ima drugih u Vladi, a koliko hoćeš u HDZ-u, koji će preko usta prevaliti sve što Plenković također misli, ali drži u sebi. Recimo, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Pokretanjem postupka protiv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Jandrokovića sigurno nije više iživciralo nego što je Plenkovića. No, dok je premijer ostao fin i nezadovoljstvo sažeo u vlastito uvjerenje kako njegova suradnica nije u sukobu interesa time što joj je suprug u Upravi Ine, Jandroković nije birao riječi. Glavni tajnik HDZ-a izrecitirao je podužu litaniju Daliji Orešković i ostatku Povjerenstva o sukobu interesa i izravno im zaprijetio kastracijom.

Optužio je Povjerenstvo za ekstenzivno tumačenje ovlasti i da tako političare ozbiljno ugrožavaju u obavljanju posla za koji su zaduženi.

- Za mene je to što radi Povjerenstvo besmisleno. Onemogućit će ozbiljno bavljenje politikom. Čini mi se da dolazi do jednog fenomena u kojem Povjerenstvo želi preuzeti na sebe ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju - ispalio je Jandroković i bez pardona zaprijetio da će im zakonom otupiti oštricu ako se ne okane Martine Dalić. Ovakva izravna prijetnja koja dolazi iz vrha vladajuće stranke i iz usta čovjeka koji će za manje od dvije godine preuzeti funkciju predsjednika Sabora, u sebi sadrži ozbiljan i opasan atak na demokraciju. Tim prije što se neposredno nadovezuje na pritiske i negodovanje koji su na račun Povjerenstva sišla s Pantovčaka jer su se drznuli ispitivati je li predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović prilikom zadnjeg boravka u SAD-u ušla u sferu sukoba interesa.

Dakako da Dalija Orešković nije sveta krava, kao uostalom ni ostali članovi tima koji pod povećalo stavlja ljude koji obnašaju javnu vlast. Međutim, postoje još dvije istance, i to sudbene, na koje se može žaliti protiv odluka Povjerenstva. A u konačnici se može zatražiti zaštita i na Ustavnom sudu, što je učinio predsjednik IDS-a Boris Miletić. Njega je Povjerenstvo kaznilo jer je kao saborski zastupnik i gradonačelnik Pule bio u Nadzornom odboru Trgovačkog društva Brijuni rivijera. Premda je njegovo članstvo bilo bez naknade i proizlazilo je iz zakonskih odredbi, presudili su da je u sukobu interesa i još mu odrezali kaznu. No, Miletiću unatoč tome i činjenici da je stranka koju vodi u to vrijeme bila na vlasti, nije bilo na kraj pameti iznositi javne optužbe na račun Povjerenstva, omalovažavati njihov rad, a kamoli im prijetiti kastracijom. Umjesto toga, primio se pisanja žalbe.

Pa čak si ni Tomislav Karamarko, koji je svoju političku sudbinu stavio u ruke tima Dalije Orešković, nije dozvolio ovako opaliti po Povjerenstvu kao što je to učinio Jandroković. Treba, međutim, imati na umu da, dok je s Karamarkom na tronu HDZ bio jednoslojan u stavovima i politici, sada imamo lice i naličje HDZ-a.

Lice je pristojan i odmjereni Plenković koji je, zbog činjenice da je pokrenut postupak o ispitivanju je li u sukobu interesa, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić izostavio iz Savjeta za Inu. Naličje je velik dio ostatka HDZ-a koji pošto-poto nastoji izbjeći javne natječaje pri postavljanju čelnika javnih poduzeća i ne gubi vrijeme nego, u navodno prijelaznom periodu, stranački kadar razmješta po državnim firmama, zavodima, institutima, povjerenstvima. Kako bi namirili stranačke apetite, ukinuli su zamjenike ministara i uveli državne tajnike pa sada po svim ministarstvima, umjesto jednog, na istoj plaći i s istim povlasticama imamo barem po troje stranačkih namjesnika. Naličje HDZ-a, u čije ime glavni tajnik stranke Gordan Jandroković prijeti rezanjem ovlasti Povjerenstvu, isto je ono koje je u zagrebačkoj Skupštini držalo (i još drži) lojtre gradonačelniku glavnog grada Milanu Bandiću dok je Holdingom sijao nepotizam po svojoj mjeri, a po našem džepu.

Ne govori, stoga, glavni tajnik HDZ-a ishitreno, ni u vlastito ime. Njegova kritika i prijetnja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa je dio stranačke politike u kojoj je njemu pripala uloga lošeg policajca. Razlika je, dakle, u pristupu, ali je cilj isti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:19