OZBILJNO STANJE

OTKRIVENA NOVA BOLEST 'Pacijentici sam dijagnosticirala WhatsAppitis, stalno je visila na mobitelu'

 Flickr

MADRID - Nakon što je u Velikoj Britaniji zabilježen pokušaj samoubojstva jednog mladića, koji je opsesivno pokušavao uslikati savršeni selfie, u španjolskoj je Granadi prvi put dijagnosticirana potpuno nova bolest - WhatsAppitis. Žrtva je 34-godišnja trudnica, koja se svojoj liječnici potužila na jutarnje bolove u zapešćima.

Doktorica Inés Fernandez-Guerrero, koja radi u sveučilišnoj bolnici u Granadi, kaže da pacijentica nikad prije nije patila od sličnih bolova, a u danima koji su prethodili teškim bolovima nije bila nešto pretjerano fizički aktivna. U znanstvenom radu koji je objavila u časopisu Lancet, doktorica tvrdi da je otklonila mogućnost da je kod neimenovane pacijentice riječ o sindromu karpalnog tunela ili o oštećenju živca.

Cijeli se slučaj dogodio nakon prošlogodišnjeg Božića. Trudnica je za Badnjak bila na poslu, a na sam je Božić gotovo šest sati držala mobitel u rukama i putem WhatsAppa odgovarala na čitavo more blagdanskih čestitki koje su joj uputili prijatelji, kolege i rodbina. 'Čitavo je vrijeme micala palčeve kako bi mogla tipkati', navodi liječnica i dodaje da su pacijentici zapešća natekla.

'Dijagnosticirala sam joj WhatsAppitis, prepisala protuupalne lijekove i preporučila potpunu apstinenciju od korištenja telefona radi slanja poruka', navela je doktorica, koja je novu bolest usporedila sa nintendinitisom, koji se često javljao tijekom 90-ih godina kod najupornijih igrača Nintenda. Nintendinitis je bio poznat i pod nazivom Nintendo palac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:19