Ostaci 5000 godina starih kuća u središtu Vinkovaca

VINKOVCI - Podnice četiriju kuća, ostatke keramičkih posuda i glinenih utega te kamene alatke koje datiraju iz vremena Vučedolske kulture pronašli su arheolozi u srijedu u središtu Vinkovaca.



Povijesni su artefakti nađeni prilikom kopanja podruma za buduću zgradu u Gupčevoj ulici, a procjenjuje se da su ih koristili stanovnici naselja uz Bosut koji su tu živjeli oko 3000 godine prije Krista.



- Rušenjem i izgradnjom najmanje triju kuća na prostoru vinkovačkog naselja Ervenica došlo je do niveliranja tla pa su tragovi rimske civilizacije i naselja Cibalae skinuti s latenskim slojem, odnosno istoimenom kulturom iz vremena Rimljana. Jednostavnije rečeno, odmah smo ušli u sloj vučedolske kulture.



Upravo za nju je vezan i podatak da su na području uz Bosut u duljini od dva kilometra egzistirala dva naselja "Vučedolaca" koja je dijelio potok Ervenica, pojasnila je arheologinja Maja Krznarić-Škrivanko iz vinkovačkog Muzeja.



Arheolozi, pak, tvrde kako su upravo Vinkovci grad koji je u cijeloj Europi najdulje u kontinuitetu naseljen. Upravo su na području Ervenice glasoviti hrvatski arheolozi redom pronalazili ostatke starčevačke kulture, koja je postojala još 6000 godina prije Krista, pa mlađa naselja sopotske, kostolačke, vučedolske i bjelobrdske kulture, do Rima.



Zanimljivo je i da je na području Vinkovaca pronađen jedan od najznačajnijih predmeta iz vučedolske kulture. Riječ je o posudi poznata kao Orion, na kojoj je, po tvrdnjama arheologa Aleksandra Durmana, urezan najstariji poznati europski kalendar. Iako se ta kultura vezuje uz istoimeni arheološki lokalitet kod Vukovara, njezini su pripadnici živjeli na području cijele sjeverne Hrvatske, Slovenije i dijela BiH.



Arheolozi su u središtu Vinkovaca, prije dva mjeseca, na ostacima nekadašnje rimske Cibale, pronašli ostatke žrtvenika posvećenog bogu Silvanu, zaštitniku šuma i livada. Žrtvenik je pronađen na iskopinama temelja za budući objekt u Gundulićevoj ulici. U užem se središtu Vinkovaca, zbog ostataka rimskog naselja, ništa ne može raditi bez prethodne obavijesti arheolozima. To se područje smatra zatićenom arheološkom zonom.

Žrtvenik Silvanu u Gundulićevoj



Mladen Obrenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:07