PIŠE DAVOR BUTKOVIĆ

Nova koalicija: Budiša sa SDP-om drugi put ruši HDZ?

 Željko Mužević/Cropix

ZAGREB- Dražen Budiša napustio je koaliciju s Ivicom Račanom u vrlo gorkom ozračju. Jedan od značajnijih raskola u HSLS-u dogodio se nakon što je dio Budišinih ljudi odlučio ostati uz predsjednika SDP-a i ondašnju Vladu, pa je tako osnovana LIBRA, koja se poslije utopila u Hrvatskoj narodnoj stranci.

Kritizirao i Josipovića

Budiša je veći dio prvog desetljeća ovog stoljeća prošutio, da bi tek zadnjih nekoliko godina, u vrlo rijetkim intervjuima, relativno žestoko kritizirao ne samo konkretne političke stavove Ivice Račana, nego i načelne stavove hrvatske liberalne ljevice prema mnogim važnim pitanjima državne politike. Budiša je, uostalom, prije samo nekoliko mjeseci napao i retoriku i postupke predsjednika Josipovića, tijekom njegovih bosanskih turneja.

Sada, pak, Dražen Budiša najoštrije kritizira Vladu Jadranke Kosor, tražeći prijevremene izbore.

Budiša takvim svojim stavom, objektivno, pomaže SDP-u. SDP bi, da se izbori sada održe, sasvim sigurno pobijedio.

Budiša, nadalje, pomaže SDP-u i svojim angažmanom u HSLS-u Darinka Kosora.

Poznato je da gospodin Kosor želi da HSLS postane dio oporbene koalicije predvođene SDP-om. Budišina potpora Kosoru utoliko znači i potporu oporbenoj koaliciji.

Koliko nam je poznato, Dražen Budiša odlučio je poduprijeti Darinka Kosora jer je smatrao da je Kosor postupio hrabro i pošteno kada se odrekao Đurđe Adlešič i Ivana Čehoka (usput govoreći, istraživanja javnog mišljenja, prema kojima HSLS prvi put, poslije više godina, bilježi značajniji rast, pokazuju da su Budiša i Kosor ovdje u pravu).

Čini se, dakle, da Dražen Budiša, političar koji je doživio traumatično iskustvo surađujući s Ivicom Račanom, ponovno pomaže SDP-u da dođe na vlast. Takvo što, zapravo, ne čudi. Budiša je čovjek iznimno visoke osjetljivosti za nacionalne interese. Sve što se dogodilo u posljednjih godinu dana, od Sanaderova odlaska pa do dnevnog HDZ-ova korupcijskog striptiza, uvjerilo ga je da je vrijeme za promjenu vlasti. Neovisno o tome što on, osobno, misli o pojedinim aspektima SDP-ove politike, Budiši je, kao i većem dijelu političke Hrvatske, jasno da je u državnom interesu da HDZ što prije napusti vlast.

Osim ovog, strateškog motiva, Dražena Budišu i Zorana Milanovića povezuje jedna značajna karakterno-politička crta: njih su dvojica vjerojatno najnepotkupljiviji nacionalni politički lideri.

Atmosfera iz 1999.

Naposljetku, koliko god to neobično zvučalo, čini se da Budiša i Milanović barem donekle dijele stav o sudbini hrvatskih generala pred Haaškim sudom: podsjetimo da je Milanović nedavno bio izjavio kako su oni, u stanovitom smislu, žrtvovani.

Budiša, naravno, ne može, niti ne želi imati pivotalnu ulogu u novom, očekivanom dolasku SDP-a na vlast, kakvu je HSLS imao 3. siječnja 2000.

Međutim, HSLS-ova potpora Milanoviću i SDP-u, u kojoj otvoreno sudjeluje i jedan Dražen Budiša, značajan je novi korak u stvaranju velike, općenarodne protuhadezeovske koalicije.

Atmosfera i stvarne prilike u zemlji, nažalost, ponovno podsjećaju na kraj 1999. kada je takva koalicija precizno artikulirala stavove velikoga dijela hrvatskih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:11