Obiteljski recepti za mnoge su svetinja. Mamina i bakina kuhinja za te predstavlja tradiciju koju se ne treba mijenjati. Kada bi se tim receptima dodjeljivale Michelinove zvjezdice, svaki bi odmah dobio tri. Među tim receptima kriju se i recepti za sendviče.
Kada su pred vas stavljali kombinacije poput kruha namazanog s majonezom te sirom i krastavcima, kruha namazanog s paštetom i majonezom te klasika s naših prostora - kruha namazanog sa svinjskom masti. Možete na njega staviti crvenu papriku, a i ne morate.
Frkćite koliko god hoće, dižite nos i dozivajte arhitektonska remek djela iz međunarodnih lanaca brze prehrane, međutim nikoga tko ih je jeo kao mali nećete uvjeriti da prethodno spomenuti sendviči nisu fini.
No, kako piše The Independent, jedan je recept iz kućne radinosti otišao predaleko. Radi se o sendviču s maslacem od kikirikija i krastavcem. Recept, ako ga se uopće može tako nazvati, traži od vas da na krišku kruha namažete maslac od kikirikija te da na namazanu krišku stavite krastavac.
The New York Times ovu je ideju prvi puta objavio 2012. godine, ustvrdivši da su maslac od kikirikija i krastavac malo vjerojatni najbolji prijatelji. "S veseljem ih jedem već godinama. Stoička kiselina krastavca reže kroz masnoću maslaca od kikirikija. Sendvič je nepriznati američki klasik", napisao Timesov novinar Dwight Garner.
Garner kasnije piše da mu je taj recept otkrio otac te da je njegov otac zahvaljujući tim sendvičima završio studij prava na Sveučilištu Zapadna Virginia. "Smatram ih prijateljem pisaca koji rade od kuće. Sastojke najvjerojatnije uvijek imate u smočnici i možete posegnuti za njima kada ničeg drugog nemate", dodaje Garner.
Čini se međutim da malo tko dijeli njegovo mišljenje. The New York Times je krajem prošlog tjedna ponovno uzburkao vode objavivši recept uz uputu čitateljima da počnu razmišljati na način na koji to do sada nisu radili. Odaziv na njihov poziv bio je, u najmanju ruku, podijeljen.
"Neki ljudi jednostavno žele gledati kako svijet gori", rekla je Veera Kaukoniemi putem Twittera. "Dakle, sudnji dani su stvarno pred nama", dodala je Upulie Divisekera dok je jedna korisnica odgovorila s GIF-om u kojem se više puta ponavlja riječ "Ne!".
Drugi su međutim stali u obranu ovog obiteljskog recepta. "Ukusan je to sendvič koji sam prvi puta probao prije jedno milijun godina kada sam bio na kampiranju. I ja sam se ispočetka rugao, međutim probajte ovo ako volite maslac od kikirikija", rekla je Tina McGugan dok je korisnik Brian Murphy priložio fotografiju svog sendviča s maslacem od kikirikija i krastavcima.
A delicious peanut butter and pickle sandwich to start the day off! pic.twitter.com/Oexi6vqjig
— Brian Murphy (@Brian_Murphy_) March 26, 2018
Uvjeren da će među kolegama novinarima, kuharima, piscima kuharica i urednicima pronaći istomišljenike, Garner im je poslao emailove u kojima ih je pitao što misle o njegovoj obiteljskoj tradiciji. "Fuj", odgovorila mu je Virginia Willis, autorica kuharice inspirirane tradicionalnom kuhinjom američkog juga. "Zvuči mi čak i malo zastrašujuće", dodala je. Garnerova prijateljica, urednica jednog nacionalnog časopisa o hrani, odgovorila mu je da niti u visokoj trudnoći nije jela takve čudotvorne kombinacije.
Rasprava na Twitteru oko sendviča koji se u žargonu još zove i "Trudnica" bila je iznimno živa te je više od 800 ljudi reklo što misli o ovom neobičnom sendviču.
Konsenzus međutim postigli nisu, no to je i za očekivati kada je riječ o ovako kontroverznoj temi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....