PIŠE T. ŽIDAK

Najveće čudo bila bi prvenstva pobjeda Nizozemske nad Španjolskom

Južna Afrika će ostati zapamćena po Gyanu, ‘vražjoj ruci’ Suareza, regularnom golu Franka Lamparda...
Germany's Miroslav Klose, right, is seen as Spain players, left, celebrate following the World Cup semifinal soccer match between Germany and Spain at the stadium in Durban, South Africa, Wednesday, July 7, 2010. Spain defeated Germany 1-0. (AP Photo/Hassan Ammar)
 AP

JOHANNESBURG - Svako Svjetsko nogometno prvenstvo “rodilo” je neko čudo! Od dana kada je svijet upoznao kralja nogometa Pelea u Švedskoj, nikad razjašnjeni gol Geoffa Hursta u finalu 1966. godine, “Božje ruke” Diega Maradone do finala koja su odlučena jedanaestercima.

Nakon mundijalskih 80 godina “svi koji istinski vole nogomet” navijaju da osmi pobjednik bude Španjolska jer, kako je rekao njemački izbornik Joachim Löw, “Španjolci su već godinama najbolja momčad na svijetu”.

I ovo prvenstvo ima svojih sedam čuda, svoje heroje i tragičare. Nogomet je često komičan, iako su češće gubitničke suze, poput onih Paragvajca Oscara Cardoza kojega nitko nije mogao utješiti nakon izgubljene utakmice sa Španjolskom (0-1) u četvrtfinalu južnoafričkog SP-a.

Čudo broj jedan na ovom prvenstvu dogodilo se na utakmici Urugvaj - Gana kada je u posljednjim sekundama produžetaka Asamoah Gyan promašio jedanaesterac koji je Ganu vodio u polufinale. Lopta se odbila od grede, a “crne zvijezde” nisu baš najspretnije u izvođenju kaznenih udaraca s bijele točke. Ili je Urugvajac Fernando Muslera senzacionalno dobar golman...

“Vražja ruka” Luisa Suareza kada je rukama uhvatio loptu na gol-liniji, zaradio crveni karton i žrtvovao igranje u polufinalu. U Urugvaju je heroj nacije, a upravo iz Gane je stigao epitet - “vražja ruka”. Ali, taj njegov očajnički potez odveo je Urugvaj među četiri najbolje momčadi na svijetu te je malo nedostajalo da se proguraju i do finala.

Gol Franka Lamparda Njemačkoj neće biti enigma kao Hurstov prije 44 godine, nego najveći previd u karijeri urugvajskog suca Larionde i njegova asistenta Espinose. Engleska je grubo pokradena, iako je na toj utakmici igrala samo jedna momčad - Njemačka. No, Fabio Capello se s pravom pita tko zna kako bi se stvari razvijale da sudac nije bio slijep.

Pobjeda Slovačke nad svjetskim prvakom Italijom šokirala je sve, osim našeg nogometnog trenera Josipa Kužea koji je dva mjeseca ranije prognozirao da se Talijani neće probiti ni u drugi krug. Zvučalo je to nevjerojatno pokraj nogometnih patuljaka Slovačke i Novog Zelanda, ali - jednom se to moralo dogoditi i Talijanima, godinama se provlače kroz iglene uši.

Gol koji je “progutao” engleski golman Robert Green na utakmici sa SAD-om spada u “šaljivi kućni video”. I taj je gol dotukao Englesku koja se više nije mogla oporaviti. Loš rezultat protiv Alžira i mizerna pobjeda protiv Slovenije slaba su utjeha naciji koja je izmislila nogomet, koja ima najjaču ligu na svijetu, najviše novca, ali od vremena Petera Shiltona nema poštenoga golmana. Sjetite se samo kakve su “pacerske” golove gutali Seaman i Robinson. No, Green za ovaj treba dobiti “drveni Oscar”.

Gol Sneijdera Brazilu također je šokirao nogometni svijet. A tvrdilo se da Brazil ima najjaču momčad poslije 1970. No, jedna nespretna intervencija najboljeg golmana na svijetu Paula Cesara i gol u režiji Robbena, Kuyta i Sneijdera otpremili su favorite broj jedan kući već u četvrtfinalnoj utakmici.

Golovi Teveza Meksiku i van Bronckhorsta Urugvaju prava su remek-djela i vjerojatno najljepši na ovom prvenstvu. Njima uz bok idu golovi Diega Forlana, no ako bih birao najljepši, bio bi to gol nizozemskog kapetana.

Naravno, među čuda bismo mogli ubrojiti i duel Anelke i Domenecha u svlačionici, zatim dan kada je Capello pozvao na pivo Rooneyja te odluku nigerijskoga predsjednika o dvogodišnjoj suspenziji svoje reprezentacije, no najveće čudo bila bi pobjeda Nizozemske u finalu. Naime, stručnjaci kažu da je Španjolska najbolja momčad u povijesti svjetskih prvenstava poslije Brazila iz 1970. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:45