KOMENTAR SLAVICE LUKIĆ

NACIONALNO VIJEĆE MOSTA IMA MOĆ, ALI NEMA ODGOVORNOST Što te političke marginalce kvalificira da donose odluke o politici Vlade?

Zagreb, 081115.Restoran Rougemarin.Pracenje rezultata izbora za osmi saziv Hrvatskog sabora u stozeru stranke MOST.Na fotografiji: Bozo Petrov.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Već u izbornoj noći postalo je jasno da je Hrvatska na pragu velikog eksperimenta. Vladu prvi put neće krojiti “ili mi ili oni” nego “Mostovih 19” novaka na nacionalnoj političkoj sceni. Ono što je dočekano kao dobrodošlo ukidanje monopola dviju velikih stranka pretvara se u avanturu veću i od one koja se nazirala u prvi mah.

A avantura se zove Nacionalno vijeće Mosta. Za toga čudnovatog kljunaša političke scene prvi put se čulo kad je ekspresno iz svojih redova katapultirao Dragu Prgometa. Što? Kako? S koliko glasova? Tko ga čini? Kako odlučuju - bujica je pitanja kojima su novinari saletjeli izabrane zastupnike Mosta. I kad se već činilo da je riječ o fantomskom stranačkom tijelu, iz Mosta su odaslali popis 14 članova toga, kako su ga nazvali, “kolegijalnog tijela”.

Mnogi su se našli u čudu kad su shvatili da je u njegovu sastavu sedam izabranih saborskih zastupnika Mosta te sedam onih koji nisu izabrani u Sabor. Među potonjima petero je kandidata na listama Mosta koji nisu uspjeli ući u Sabor, dok dvojica, Ladislav Turčinović iz skrovitog istarskog sela Sveti Petar u Šumi i izvjesni Branimir Karačić, bivši šef velikogoričke podružnice marginalne stranke Hrast, nisu bili ni kandidati Mosta. Ubrzo se ustanovilo da to inovativno tijelo nije predviđeno stranačkim statutom niti bilo kojim drugim stranačkim aktom koji bi propisao kriterije i proceduru izbora njegovih članova, djelokrug i način na koji donosi odluke. Vijeće je u hodu prošireno s još nekoliko zastupnika Mosta, ali onih sedmero za koje nitko ne zna kako su se i zašto u njemu našli i dalje su mu članovi.

Nitko, naravno, ne spori pravo zastupnicima Mosta da zatečeni zahtjevnim poslom definiranja pregovaračke platforme angažiraju stručnjake iz različitih područja koji će im biti od pomoći. Međutim, mogu li ljudi koji nisu ni istaknuti stručnjaci niti su izabrani u Sabor, pa dakle ne snose nikakvu odgovornost pred biračima za ono što trenutno čine, definirati politike koje će provoditi buduća Vlada i pregovarati o njima? Što te ljude bez ikakvoga političkog legitimiteta kvalificira da dobiju toliku moć bez odgovornosti? Politički staž u marginalnim desnim strankama i retrogradnim udrugama koje zaziru od zdravstvenog odgoja u školama? Možda bi predsjednik Mosta Božo Petrov napokon javnosti trebao ponuditi odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:16