Milijuni zarade 'majci Teletubbiesa'

- Likovi iz crtića "Teletubbies" svojoj su kreatorici donijeli milijune, ali Anne Wood potpisuje još jedan višemilijunski projekt s novim likovima, "In the Night Garden".



Podaci o prodaji pokazuju da nadmašuje Teletubbiese, a BBC i Ragdoll, tvrtka 70-godišnje Wood, započeli su s međunarodnom prodajom. "In the Night Garden", inače premijerno prikazan prošle godine na BBC-jevu kanalu CBeebies, već je prodan u 19 zemalja. Show je namijenjen mlađima od pet godina, a u njemu je riječ o živopisnim karakterima s imenima poput Igglepiggle i Upsy Daisy te njihovim nevinim avanturama.



Prema procjenama, bivša učiteljica Wood, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 60 milijuna funti, zahvaljujući "In the Night Garden" inkasirat će desetke milijuna funti. Kako bi privukli pola milijuna gledatelja, prodavale su se i prikladne igračke u vrijednosti 11 milijuna funti, kao i knjige i DVD-i za milijun funti. Brojke su to samo za britansko tržište.



Teletubbiesi su zaradili oko 500 milijuna funti u 120 zemalja od svojeg prvog prikazivanja prije 11 godina, a ljudi iz industrije vjeruju da "In the Night Garden" ima jednak potencijal.



- Hasbro, proizvođač igračaka, očekuje prodaju od najmanje 50 milijuna funti u Velikoj Britaniji ove godine, što opet nadmašuje Teletubbiese - kaže izvor iz tvrtke.



Roditelji hvale seriju i tvrde da je umirujuća za djecu, ali neki je psiholozi kritiziraju zato što, kako kažu, mališane potiče na gledanje televizije.



- Pokušali smo napraviti program koji će u djece izazvati osmijeh jer znamo da su kad se smiju - sigurna. Sigurna su zato što razumiju nešto njoj namijenjeno, a kad razumiju, onda postaju samouvjerenija i vedrija. U obrazovnom smislu serija pruža mnogo. Prati strukturu priče koja je dizajnirana tako da ohrabri sposobnosti dječjeg razmišljanja - kaže Wood koja je "In the Night Garden" napravila u suradnji sa scenaristom Andrewom Davenportom.



S druge pak strane, psiholog Aric Sigman kaže da je serija zapravo rizična za dječji razvoj.



- Wood može tvrditi da razumije djecu, ali njezino mišljenje nije važno kao mišljenje znanstvenika. Utvrđeno je da će djeca koja gledaju televiziju u ranoj dobi vjerojatno poslije imati problema s čitanjem, matematikom i razumijevanjem - objašnjava Sigman.


Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 16:24