KOMENTAR

Marš desnice nastavljen i u uljuđenoj Švedskoj

 AFP

Pirova pobjeda” i “Švedska se probudila u političkoj nestabilnosti” zajednički su nazivnici naslova i analiza nakon parlamentarnih izbora koji su u nedjelju održani u toj nordijskoj zemlji.

Naime, sve su se ankete obistinile i pobjedu je odnijela koalicija lijevog centra koju vode socijaldemokrati na čelu sa Stefanom Löfvenom, ali nedostatnu da bi mogla samostalno formirati vladu - 158 zastupničkih mjesta od potrebnih 175. Situaciju mu je ipak olakšao čelnik koalicije desnog centra Fredrik Reinfeldt koji je nakon osvojena 142 zastupnička mandata odmah dao ostavku na mjesto premijera i predsjednika Umjerene stranke. No, ključni je problem u trećoj stranci po snazi, Švedskim demokratima, radikalno desnoj koja nastupa s pozicija uobičajenih za slične stranke u Europi: napad na imigraciju, zaštita nacije i slično. No, i s takvom su retorikom u donedavnoj utvrdi tolerancije i liberalizma osvojili gotovo 13 posto glasova, što im daje 49 zastupničkih mjesta u parlamentu - po snazi su sada na razini jednako tako radikalnog mađarskog Jobbika.

Na takve vijesti izbornog povjerenstva odmah su reagirala tržišta pa je pala kruna jer Švedska stoji pred, dosad nepoznatim na političkoj sceni, mučnim procesom formiranja vlade. Löfven je najavio pregovore sa Zelenima, ali i s manjim strankama koalicije desnog centra, no i dalje je upitno hoće li pregovori završiti uspješno. Zasad nitko ne govori o mogućnosti koalicije dviju najvećih stranaka, socijaldemokrata i Umjerene stranke, a i takav bi scenarij bio potpuni novum na švedskoj političkoj sceni. Manjinska bi, pak, vlada bila u ozbiljnim problemima jer bi vrlo vjerojatno nailazila na otpore i radikala i desne koalicije u donošenju zakona. Naime, socijaldemokrati su u kampanji najavljivali promjenu ekonomskog smjera iz štednje, koju je strastveno zagovarao Reinfeldt, u jačanje rasta.

Osim toga, žele smanjiti nezaposlenost, vratiti izgubljene dijelove legendarne socijalne države i jasno prateće poreze. Löfven je posebno zabrinut zbog sve slabijih rezultata švedskih učenika, čemu bi se protivio i desni centar, a ne samo radikali.

Švedska je potvrdila da pobjede radikalnih desničara nisu bile samo trend na posljednjim izborima za Europski parlament, nego je riječ o ozbiljnom otklonu na političkoj sceni: Nacionalni front u Španjolskoj, Pravi Finci, UKIP, Jobbik, AfD u Njemačkoj i drugi zauzimaju sve značajniji položaj na europskoj sceni. A “velike” stranke i dalje nemaju pravi odgovor.

Zli bi glasovi mogli reći kako je dobro da se s mjesta šefa diplomacije povlači Carl Bildt. Ali, ovaj bivši visoki povjerenik u BiH prerastao je u jednog od ključnih ljudi europske politike s vrlo modernim i prihvatljivim stavovima. Dakle, Bildt ostaje, ali djelovat će iz drugog plana, opozicijskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:55