SAGA O PROPADANJU

Maratonsko ročište Peveca: Pojavilo se 200 vjerovnika od njih 1500

 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

BJELOVAR - Želimir Kodrić, predsjednik Uprave Samoborke, industrije građevinskog materijala, jedan je od 200-injak Pevecovih vjerovnika iz redova pravnih osoba, koji je danas ujutro nazočio ispitno-izvještajnom ročištu trenutno najvećeg hrvatskog stečaja, stečaja Peveca d.o.o. Bjelovar.

- Kao da nam kriza u građevinarstvu nije bila dovoljna, pojavila nam se i kriza u poslovanju s Pevecom. Ostao nam je dužan oko sedam milijuna kuna, koje smo jedva prebrodili podizanjem kredita. Mi smo imali sreću što smo uopće uspjeli zadovoljiti kriterije za dobivanje kredita, jer kao što znamo, banke ih nerado daju. Isto je i velikima i malima, samo je iznos potraživanja drukčija - rekao je Kodrić.

Problemi u poslovnom odnosu s bjelovarskim prema njegovim procjenama započeli su još prošlog proljeća, kada su rokovi za naplatu produženi s 90 na 180 dana. Poput većine današnjih Pevecovih vjerovnika, Kordić je imao razumijevanja za poslovne teškoće u kojima se Pevec našao, smatrajući kako je uzrok Pevecovih poteškoća pad potrošačke moći stanovništva. - Da je Pevec u ozbiljnim problemima postalo nam je jasno u rujnu, kada nismo uspjeli naplatiti jednu od mjenica. Tada smo shvatili da će sve završiti ovako kako je završilo - kazao je Kodrić, dodavši kako je Samoborka nastavila surađivati s Pevecom i nakon Pevecovog stečaja. Kodrić se nada kako će potraživanja Samoborke uspjeti naplatiti u 100-postotnom iznosu.

Inače, jedan je od rijetkih Pevecovih vjerovnika koji zbog Pevecovog dugovanja nije otpustio niti jednog svojeg djelatnika. Kako je promet Samoborke s Pevecovim poduzećima predstavljao ispod deset posto ukupnih prihoda Samoborke, stečaj Peveca nije za sobom povukao Samoborku, međutim, oni obrtnici i poduzetnici koji su se u svojem poslovanju u potpunosti oslonili na Pevec većinom su propali, a njihov broj još uvijek nije poznat, kao što nije poznato ni koliko je radnika zbog toga ostalo bez posla.

Na ispitno-izvještajnom ročištu koje je danas u devet ujutro počelo u svečanoj Sali bjelovarskog hotela Centra pojavilo se 200-injak od oko ukupno tisuću i pol vjerovnika. Dugovanje Peveca d.o.o. Bjelovar procijenjeno je na 1,06 milijardi kuna, a više od polovice toga iznosa pripada bankama. Potraživanja 701 radnika za plaće i ostale naknade kreću se na razini od 14,5 milijuna kuna.

Ročište je zbog svoje opsežnosti podijenjeno na ispitni i izvještajni dio, a dovršetak ročišta očekuje se oko 14 sati.

Igor Kokoruš/Bjelovarski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:01