PIŠE VLADO VURUŠIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Zna li Luka Podrug da njegov klub iz Splita slavi ustaše, koji su taj grad i Dalmaciju prodali Talijanima?

 MNK Ustanik

Načelnik Tisnog Ivan Klarin zabranio je održavanje malonogometne utakmice mjesnog kluba Jezera sa splitskim Ustanikom u tišnjanskoj sportskoj dvorani. Kako je u svom pismu poglavaru HNS-a Davoru Šukeru objasnio Klarin, napravio je to zbog grba Ustanika kojim se "veliča NDH" jer "koriste ikonografiju suprotnu pozitivnim propisima Republike Hrvatske". Naime, grb Ustanika je veliko ušato "U" u kojem se nalazi šahovnica koja počinje s prvim bijelim poljem. Podudarnost s endehaškom ikonografijom više je nego očita.

Luka Podrug, šef dosad marginalnog HČSP-a (odnedavno je, zahvaljujući HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji, postao uvaženi zastupnik Hrvatskog sabora), ujedno i mecena malonogometnog kluba, snebiva se nad takvim kršenjem demokracije jer ne zna koje bi drugo slovo osim "U", kad se već zovu Ustanik (a lijepo su htjeli ime "Ustaša") morali imati, a klupski grb je tek, kaže, "stilizirani stranački grb". Elem, to je sukus hrvatskog povijesnog perpetuum mobilea. A stvari stoje ovako.

Podrug možda ne zna, pa da pojasnimo. Split i Dalmacija s otocima (izuzev Brača) nije bio dijelom NDH! Dakle, nije bio u "državi" koju u HČSP smatraju nepobitno hrvatskom. A, pita će netko neuk - kako to nije bio!? Zar Split i Dalmacija nisu kolijevka hrvatstva - kulture i države? Na to moramo odgovoriti potvrdno. To su povijesne činjenice. Zar tamo nije živjelo pola milijuna Hrvata!? Da, ali ipak nisu bili unutar te ustaške tvorevine. Zašto, pobogu, kad je Dalmacija "srce Hrvatske"?

Rezonsko je to pitanje. No, Split i Dalmacija tih ratnih dana Drugoga svjetskog rata bili su dio fašističke Italije. Ali, zar ih Mussolinijeva Italija, tada nije potalijančivala i zabranjivala svaki iskaz hrvatstva. Da! No, stvari stoje ovako. Netom, po uvođenju rasnih zakona u NDH (ipak su nacisti stvorili tu "državu", pa je red da se njima prvima izađe u susret), poglavnik Ante Pavelić i ustaše dragovoljno su predali, i to mukte, Split i cijelu Dalmaciju - Mussoliniju.

Možda nekome u HČSP-u ne smetaju rasni zakoni i Jasenovac, koliko god to bilo strašno, ali kako im ne smetaju Rimski ugovori!? Postavlja se pitanje - kako u Splitu netko može slaviti onoga tko ih je prodao onima koji su im zabranjivali biti Hrvatima. Zato su tamošnji Hrvati iskazali hrvatstvo u partizanima te vratili Split matici zemlji, kako se Podrugov klub ne bi zvao AC Ribelle Spalato i igrao s TC Muraköz Csáktornya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:52