PIŠE BORIS VLAŠIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Ipak se do slobodnog demokratskog društva ne stiže lustracijom

Zagreb, 300315.Dvorana Matice Hrvatske, ulica Matice Hrvatske 2.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovarao je na pitanja novinara uoci obiljezavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Gradskoj cetvrti Donji grad.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Krajac Damir / CROPIX

Slutim sreću za sve. Predsjednica je danas s Papom. Bit će to divan trenutak, ona će sjati od sreće i važnosti, on će joj se široko nasmijati kao nekome tko mu je drag i blizak. Naravno da mu je ona draga, predstavlja zemlju koja je u samom vrhu poštivanja prava LGBT zajednica. Edo P. kaže da je to antifašizam 21. stoljeća, biti na strani slabijih i obespravljenih, a osobe koje spadaju u LGBT zajednicu su slabije. Njima brane da vole. Nema li veće tuge nego kada ti brane da voliš? Možda se Papa, ako ga znatiželja o Hrvatskoj ponese, odvaži i pita koliko smo slobodni. A predsjednica kaže da jesmo jer se nitko ne žali. I tu netko prišapne Papi kako se nekom bendu, Letu 3, brani da svira na rođendanu jednoga grada, Siska. A predsjednica izvadi smartphone i pokaže snimku benda koji misli da sloboda znači da je sve dopušteno pa pjevaju i jednu gayish pjesmicu o nekom profesoru, nose opanke i rugaju se da Angela Merkel sere.

Na što Papa sućutno zaključi da njoj mora da je teško voditi zemlju s takvim tipovima i predloži da se založi za oprost grijeha. I tu negdje predsjednica kaže da nije potrebno jer da će za koji mjesec sve srediti novi premijer, lustracijom. Pritom ne sačeka da joj Papa kaže za koga bi se on pokušao zauzeti u svojoj molitvi, nego sazna da Hrvati sada kao ludi uče o lustraciji. Neki se dan na fakultetu političkih znanosti skoro potukao jedan profesor i netko iz publike oko toga tko će prvi govoriti o lustraciji, a to nam sugerira kako je lustracija važna tema.

Šef HDZ-a, kandidat za budućeg premijera, kazao je da je mentalno opterećenje komunističkom prošlošću naš najveći problem. Ako je itko pomislio da su to blokade, nemogućnost plaćanja mjesečnih računa, kredita i pukog preživljavanja, visoki porezi koji koče poduzetnike, loš zdravstveni sustav, nikakav mirovinski i tužan obrazovni, te da je život u Hrvatskoj idealan samo za pacijente na antidepresivima, to je zato što nije vidio da spas dolazi. Lustracija.

Lustracija je dobra stvar za sve. To bi, naime, napravio i Tuđman, rekao je Karamarko. - Da je Tuđman danas živ, on bi inzistirao upravo na ovim, pravim definicijama na kojima ja danas inzistiram - rekao je predsjednik HDZ-a. Ne uči, dakle, i ne nasljeđuje predsjednik HDZ-a Karamarko predsjednika HDZ-a Tuđmana, nego obratno. Slijedeći Tuđmana došao je ispred njega.

Zahvaljujući lustraciji živjet ćemo u, citirat ću Tomislava Karamarka, “slobodnom demokratskom društvu”.

Inače u slobodnom demokratskom društvu vlada sloboda, a zabranjene su zabrane. U budućem slobodnom demokratskom društvu namijenjenom Hrvatskoj procesuirat će se Tita, prvo. Mora se jer su njegovi sljedbenici, kazao je Karamarko istom zgodom, izveli najperverzniju političku inverziju koja se uopće može zamisliti. Budući da znamo da je najveća pobjeda đavla bila kada je uvjerio ljude da nije ni bio ovdje, onda je ovo u istom rangu. To je kao da vas netko uvjerava da je nevin i divan, požrtvovan i odan, a istodobno vam drma lovu iz džepa.

Tito je, istina, mrtav, ali će se valjda nekako deklarativno osuditi njegovo postojanje i izbrisati sve što je nastalo dok je on bio taj najveći sin i otac svih naroda, pa i hrvatskog.

Izbrišemo li sve, moći ćemo krenuti iz početka i odmaknuti se od Tita i njegova naslijeđa, izabrati ono drugo. Uostalom, ne treba dopustiti prošlosti da uništi budućnost. Bit ćemo tada jedinstveni kao društvo koje se nakon 25 godina života u zemlji koju je samo stvorilo i kreiralo, odlučilo prekrajati njenu povijest.

Karamarko je rekao da treba stvoriti društvo koje će biti emancipirano od svake politike totalitarizma. Unatoč vjerovanju da je autokratska vlast bila ona tijekom vladavine Franje Tuđmana, očito smo bili u krivu. I očito je taj totalitarizam kojeg je pronašao Karamarko neka dobra supstanca kada je 25 godina uspio Hrvate držati u uvjerenju da su većinom vladali HDZ-ovci, a ispadne da ih je cijelo to vrijeme, uz sve policije i tajne službe, za nos vukla neka komunistička ekipa i uvjerila ih da je Tito ipak bio pozitivna ličnost. Pa stvarno je tu nekome zakržljao centar za logiku i zdravo rasuđivanje.

Dodatno, sva ta ekipa koja je radila skriveni PR za Tita ne voli Hrvatsku. Među njima i Let 3 i profesor Žarko Puhovski na kojem se, citiram predsjednika HDZ-a, najbolje vidi apsurdnost neprovedene lustracije. To je nešto kao promašeni slučaj. Ostavili su čovjeka koji nikada nije ni bio u institucijama moći i vlasti, a on se nije promijenio pa i dalje misli svojm glavom. Lustracija je dakle, i neki odgojni postupak, nešto kao tečaj vjeronauka gdje bi valjda Puhovski morao slušati predavanja o tome kako voljeti Hrvatsku.

Istina, Puhovski je rekao da mu se čini da je dovoljno da plaća porez državi, ali očito ne razumije da to nije sve što se od njega očekuje. Mogu se kladiti da bi taj uzastopce padao na ispitima ljubavi prema Hrvatskoj jer bi sigurno ispalio svoja prava na slobodu mišljenja, govora i ponovio da se voli ljude, a ne državu, ali to nikako nije ono što se očekuje kada se govori o ljubavi prema Hrvatskoj.

Ljubav prema Hrvatskoj se, kao što je pao prijedlog u Dubrovniku, treba usađivati od dječjih vrtića pa sve do maturalnih zabava.

Najbolje kroz vjeronauk kako bi se nastavio kroz sve obrazovne institucije. To je valjda dio onoga što je najavio Karamarko kada je rekao da će u školske programe ući prava i kompletna istina, sviđala se ona nekome ili ne. Pa, super. Baš će biti zgodno kada se promijene povijesne lekcije i ustanovi da je cijeli Drugi svjetski rat bio trik, a da su pobjednici zbrisali na druge kontinente. E, tada, kada nas zadesi tako slobodno demokratsko društvo, treba moliti Papu za pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28