MALE TAJNE U KNJIZI

Karapandža: Ne mogu gledati kako Goli kuhar ubacuje previše ružmarina

Nakon više od 20 godina stanke, prvi televizijski majstor kuhinje na ovim prostorima predstavio je pretisak njegovih kultnih recepata
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Nakon više od 20 godina stanke, prvi televizijski majstor kuhinje na ovim prostorima, Stevo Karapandža, izdao je novu kuharicu “Moji najdraži recepti”. Iako je riječ o istoimenoj knjizi iz 80-ih, koja je poslužila kao predložak za ovu kuharicu, u izdavačkoj kući Profil kažu kako nije riječ o pretisku njegovih kultnih recepata.

“Moji najdraži recepti”, koji su predstavljeni preksinoć u zagrebačkom restoranu Bon Appetit, bit će izdani i u Hrvatskoj i u Srbiji s obzirom na to da se brojne generacije još dobro sjećaju Podravkine emisije “Male tajne velikih šefova kuhinje”.

- Dugo godina sam se odupirao ideji da napišem novu kuharicu. No gosti koji su dolazili u restoran “Sonne” koji vodim u Švicarskoj, stalno su me pitali imam li još koji primjerak moje stare knjige, što sam i imao, ali manji broj zahvaljujući punici koja ih je kupila u antikvarijatu u Zagrebu.

I onda, u samo tjedan dana dobio sam četri, pet ponuda različitih izdavača za novu kuharicu. Ne znam je li riječ o nekoj izdavačkoj špijunaži, ali na kraju sam se odlučio za Profil - objasnio je Karapandža.

Zahvaljujući velikoj pomoći supruge Renate, koja je Karapandžine zabilješke stavila na papir, ukoričeno je tristotinjak tradicionalnih recepata, ali i specijaliteti moderne internacionalne kuhinje koje je Karapandža sakupio tijekom 40 godina rada.

Ipak, sudeći po preksinoć predstavljenim jelima koje je prema njegovim receptima pripremio njegov bivši učenik Branko Ognjenović, Karapandža je zadržao jednostavnost, pridržavajući se ideje vodilje da se u kuharici nađu recepti koji nisu prezahtjevni ni u pripravi ni zbog neobičnih sastojaka, kojima obiluju mnoge današnje kuharice. Što se tiče današnjih televizijskih šefova kuhinje, Karapandži se neki jako sviđaju, dok s drugima nije pretjerano oduševljen.

- Jamie Oliver je vrlo daroviti mladi kuhar, ali kada gledam kako na jelo baca gomile ružmarina i bosiljka, što je vrlo atraktivno za kameru, mislim da ti začini potpuno preuzmu okus cijelog jela - odgovorio je Karapandža.

Inače, poznati majstor kuhinje planira se za četiri, pet godina oprostiti od kulinarstva i otići u zasluženu mirovinu u Lovran gdje već sada provodi mnogo vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:55