OŠTRI REZOVI

Kako vatrogasci zaustavljaju sinove HDZ-ovaca od pečalbe u Irskoj

Martina Baričevića na izbornu listu stavio je Andrej Plenković i rekao svima - taj mi čovjek treba
Zastupnik HDZ-a Martin Baričević, otac Luke Baričevića
 Damjan Tadić / CROPIX

Mislio sam napisati nešto pristojno, pokušati biti objektivan i pun razumijevanja, naklonjen napretku i budućnosti, spomenuti brigu zajednice za pojedinca spremnog na žrtvu za tu istu zajednicu, ali mi se ne da. Stvar nije ni inteligentna, jeftina je i sirova, ide po principu - uzmi, jer možeš. Dečko ima tatu zastupnika. To je formula životnog uspjeha. Tata zarađuje pristojnu lovu. Istina, za tu se lovu mora potruditi, odlaziti od kuće da bi se pojavio na radnome mjestu, u Zagrebu, pročitati i naučiti zakone o kojima se raspravlja, ukopčati mozak da bi mogao raspravljati. Sve to nije jednostavno.

Čovjek živi odvojeno od obitelji, putuje, sjeda za volan i vozi do Zagreba, ili leti avionom. Važan je firmi, Saboru, pa mu je sve to nadoknađeno u financijskom smislu, ali ipak. Fućkaš ti to. Kao da može 15, 20 tisuća kuna, plaćeni stan, jeftinije aviokarte, ručak u saborskoj menzi za 20 kuna, nadoknaditi to što odlaziš po mraku, a vraćaš se nakon tri dana. I tako skoro devet mjeseci u godini. Tako živi Martin Baričević, saborski zastupnik HDZ-a, stranke koju vodi Andrej Plenković, čovjek koji ga je stavio na izbornu listu i rekao svojima u stranci - taj mi čovjek treba. Osobita vrijednost Martina Baričevića jest to što čovjek zna i cijeni rad u Hrvatskoj.

Zna da, ma koliko se novca više može zaraditi negdje u inozemstvu, ipak je to puno lošiji i neizvjesniji, grublji i teži život nego što ga mladi čovjek može imati u Hrvatskoj. Rekao je, naime, da što ga svi napadaju, neće valjda njegov sin ići u Irsku. Luka Baričević trenutačno je tajnik u Područnoj vatrogasnoj zajednici Velebit. Na to je radno mjesto došao nakon što je bio tajnik u sličnom PVZ-u, Sv. Florijan. Ta se vatrogasna zajednica raspala, ali je ipak, i u fazi svog raspada skužila da je Luka perspektivan kadar i da u njega treba uložiti. Uložili su plaćajući mu školovanje za spomenutog inženjera sigurnosti i zaštite na radu. Nažalost, Sv. Florijan se raspao prije nego što je Luka Baričević uspio diplomirati, ali je, nasreću, PVZ Velebit zaposlio ambicioznog vatrogasca i nastavio mu plaćati školovanje. Sv. Florijan je postao prošlost, osim za DORH koji se bavi njegovim poslovanjem.

Obje vatrogasne zajednice djeluju na području općine Jasenice. Načelnik općine Jasenice je spomenuti saborski zastupnik Martin Baričević. Općina Jasenice financira vatrogasce, vatrogasci financiraju školovanje načelnikova sina i zapošljavaju ga. Tako izgleda interesna veza na račun građana. Ne može se to drugačije napisati. Općina inače imamo na bacanje, nisu osobito korisne u tolikom broju. Osim za zapošljavanje rodbine onih koji njima vladaju. Moglo bi se sada ironično napisati da je Luka, uz to što je marljivo učio, skužio i da ima smisao za biznis pa zatražio da mu se dodijeli koncesija za kafić i kiosk na plaži u Maslenici.

Dobio je koncesiju, naravno. Kafići i kiosci na plaži obično rade tijekom ljeta, kada je i najveća opasnost od požara u Dalmaciji, ali jedan vatrogasni tajnik može sve. Ostali tajnici koji nemaju koncesiju za kafić i kiosk su valjda tuke bezglave i lijenčine. To što je tata u mogućnosti odlučivati o glasovima za koncesiju nije važno. Tata se formalno isključio iz odlučivanja. Mogao sam i napisati da je Luka Baričević, umjesto da uzima vatrogasni novac, mogao sam platiti školovanje, jer očito ima za otvaranje kioska i kafića, ali to je očito. Kao što je i očito kako funkcionira način vladanja koji nudi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Zato oni idu na izbore. Ostali mogu u Irsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:26