Kako se Kalmeta ogradio od Kosor

Dakle, bilo bi nekako logično, dapače očekivano, da se Jadranka Kosor distancira od Božidara Kalmete.

U Kalmetinu se ministarstvu dogodio jedan od najvećih korupcijskih skandala u neovisnoj Hrvatskoj, oporba i velik dio javnosti traže Kalmetinu ostavku, njegov donedavni državni tajnik mogao bi se naći pod istragom, a Kalmeta je, uz sve to, samo sedam dana prije uhićenja cijelog čelništva HAC-a javno ustvrdio kako u tom golemom potrošaču državnog proračuna zapravo nema ozbiljnijih afera. Božidar Kalmeta postao je realno opterećenje za vjerodostojnost Jadranke Kosor, pa bi, ponovimo, bilo logično da se predsjednica Vlade ograđuje od žestoko poljuljanog ministra prometa.

Umjesto toga, politički poljuljani i kompromitirani ministar prometa javno se ogradio od predsjednice Vlade!

U velikom intervjuu za Globus Božidar Kalmeta doduše jest rekao da on poštuje gospođu Kosor i da njene odluke za njega jesu zapovijedi.

Međutim, iza tog okvira za lojalnost Kalmeta je iznio pojedine ocjene, koje ne samo da gospođi Kosor ne mogu biti po volji, nego sužavaju njen manevarski prostor i prikazuju je neodlučnom i nekompetentnom. Prvo, Božidar Kalmeta ustvrdio je kako je borba protiv korupcije počela za Sanaderova mandata.

Ako je to uistinu točno, zašto su svi silni podaci o masovnoj korupciji u državnoj upravi izašli u javnost tek nakon što je Sanader otišao?

Ako je, nadalje, borba s korupcijom počela u vrijeme Sanaderova mandata, kako to da su se najveći koruptivni slučajevi povezani s državnom upravom dogodili baš za Sanaderova mandata?

Tvrdnjom o Ivi Sanaderu, kao o začetniku borbe protiv korupcije, Božidar Kalmeta stao je na stranu bivšeg premijera u sve očiglednijem stanju sukoba i nesnošljivosti između Sanadera i Kosor.

Drugo, Božidar Kalmeta kazao je u Globusu kako s Jadrankom Kosor ni jednom riječju nije razgovarao o ostavci.

Ako je to točno, čini se da gospođa Kosor ne obavlja svoj posao.

Naime, glavna oporbena stranka službeno je zatražila da gospodin Kalmeta podnese ostavku. Time je pitanje Kalmetine ostavke ili ostanka postalo stvarni, formalizirani politički problem, s kojim se predsjednica Vlade i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice naprosto mora suočiti, što god osobno mislila o tome.

Problem je postao još veći i očigledniji pošto je i predsjednik Republike izjavio da bi Kalmeta morao ponuditi ostavku. E sada, ako predsjednik Republike i glavna opozicijska stranka traže ostavku jednog od njenih ministara, a gospođa Kosor o tome, s tim ministrom, navodno nije ni razgovarala, javnost može steći dojam da je premijerka ili jako neodlučna (pa se ne usuđuje potezati tako neugodne teme) ili da naprosto ignorira bitne političke činjenice.

Nesporno je, jedino, da Božidar Kalmeta izjavom o tome da s premijerkom uopće nije razgovarao o ostavci nije pomogao Jadranki Kosor. Ali je zato pomogao sebi, jer je limitirao njen manevarski prostor.

Ako Kosor sada odluči zatražiti Kalmetinu ostavku, morat će i vodstvu stranke i javnosti objašnjavati zašto se naglo predomislila.

Božidar Kalmeta veteran je političkih ratova u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Svojedobno je, kao i Ivan Šuker, bio blizak Iviću Pašaliću, da bi, poslije Sanaderove pobjede nad Pašalićem, postao jedan od najvjernijih suradnika bivšeg premijera. HDZ je, osim toga, uvijek pobjeđivao na zadarskim izborima, što je dodatno učvrstilo Kalmetin autoritet u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Pitanje je, naravno, osjeća li se Kalmeta dovoljno snažnim da se pridruži onom dijelu HDZ-a koji je nezadovoljan premijerkom (ovdje valja reći da je u Kalmetinu obranu prvi ustao Luka Bebić, koji je već javno iskritizirao Jadranku Kosor) ili se, naprosto, pod svaku cijenu želi održati na površini; jesu li, dakle, motivi njegovih postupaka politički ili osobni, preživljavački.

Štogod da je točno, mora da je Jadranki Kosor bilo neugodno kada je, eto, od Božidara Kalmete doznala da je još Ivo Sanader pokrenuo bitku protiv korupcije.

No, u dugoj povijesti frakcijskih sukoba u HDZ-u, koji su, često, bili mnogo strastveniji, okrutniji i prljaviji od sukoba oporbe i HDZ-a, ovo je tek jedan minorniji eksces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:50