OSAM IDEJA

KAKO OŽIVJETI ZAGREBAČKI VELESAJAM U Novom Zagrebu sagradit će se neboderi, bazeni, a možda i opera

U prostoru ZgForuma jučer je otvorena izložba radova studenata kojima je Grad naručio da naprave svoju viziju novih sadržaja za zapušteni kompleks uz obalu Save

Nove šetnice, riječne luke i kupališta, paviljoni za izložbe, neboderi, hoteli, diskoteke i kongresni centri samo su dio vizije desetak studenata Arhitektonskog fakulteta koji su, uz Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, sudjelovali u izradi studije i izložbe “Strateški gradski projekt - Zagrebački velesajam” koja je jučer otvorena u prostoru ZgForuma.

Uključivanje građana

Riječ je o projektu revitalizacije neiskorištenog prostora velesajma koji se proteže na više od 60 tisuća četvornih metara. Cilj izložbe je, kažu organizatori, javnosti približiti ideje i uključiti građane u projekt.

- Želimo regenerirati ovaj prostor raznim kulturnim, sportskim, zabavnim i ostalim sadržajima. Riječ je tek o prvoj u nizu studija aktiviranja značajnih nekretnina u vlasništvu Grada, jer razmišljamo i o prostoru Gredelja, Remize, Paromlina i ostalih - najavila je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje.

Iako već u idućoj godini planiraju osigurati sredstva za ovaj veliki projekt, gradonačelnik Milan Bandić, koji je otvorio izložbu, istaknuo je da će projekt revitalizacije Velesajma biti realiziran tek za dva mandata, odnosno, za četiri do šest godina.

Jedna od studentica koja je sudjelovala je Martina Zeljko koja je svoju projekciju nazvala “Nizanje centara na središnju gradsku os”. Zamislila je nove pješačke mostove za povezivanje sadržaja u Novom Zagrebu s centrom grada, ali i zabavni park koji uključuje klizanje, karting, tenis, penjanje po umjetnim stijenama i slično. Osim gradnje novih muzeja, paviljona, klubova, gradskih opera i kazališta, većina studenata pažnju je posvetila i zelenim površinama. Ana Švaljek ima viziju preseliti hipodrom u Rakitje, a na tom mjestu napraviti park s jezerom po uzoru na Bundek i Jarun, gdje bi se nalazilo i šest tornjeva sa zabavnim i večernjim sadržajima kako bi taj dio grada bio aktivan i danju i noću.

Svježe ideje

- Mi smo imali studentske radionice na kojima smo pokušavali pronaći rješenje za prostor Velesajma i evo dobili smo priliku da s tim idejama sudjelujemo u izradi strateških smjernica za gradski projekt. Prijedlozi su inovativni i svježi i nadamo se da će to građani prepoznati te sudjelovati u svemu - poručio je Tihomir Jukić, profesor na Arhitektonskom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 20:07