Jill Dando žrtva Arkanovih ubojica?

U dobi od 37 godina Jill Dando bila je na vrhuncu svoje novinarske karijere. Bila je jedno od najpopularnijih lica BBC-ja, ponosno je pokazivala golemi dijamant na zaručničkom prstenu, a u posljednjem intervjuu opisivala je da nikad nije bila sretnija u životu.



No, pola sata do ponoći 26. travnja 1999., kada je izašla iz svog plavog BMW-a ispred stana u londonskom Fulhamu, s leđa joj je prišao muškarac, zgrabio je za ruku, prisilio je da čučne i pritisnuo joj cijev pištolja toliko čvrsto uz glavu da se pucanj nije ni čuo.



Dando je ubijena jednim metkom u glavu, kako ubijaju Crvene beretke
Jedan metak bio je dovoljan. Sam čin likvidacije nitko nije vidio - dva susjeda koji su čuli vrisak vidjeli su tek siluetu u bijegu.



Ubojstvo zvijezde pokrenulo je najveću istragu o ubojstvu u povijesti Scotland Yarda. U dvije godine detektivi su pregledali 14.000 e-mailova, uzeli 2400 izjava, identificirali 2000 potencijalnih sumnjivaca, pregledano je 1200 automobila. Ispitali su sve osobe povezane sa slavnom voditeljicom: obitelj, bivše partnere, čak i kupce zainteresirane za njezinu kuću. Ispitano je i svih 486 osoba iz njezina adresara. Potom su na red došli Range Roveri - jedan je primijećen kako prolazi kroz crveno svjetlo u Fulhamu neposredno nakon ubojstva. Devet godina kasnije, policija nije ni blizu rješenja.



Naime, nakon što je još 2001. zbog ubojstva na doživotni zatvor osuđen Barry George, 41-godišnjak smanjene inteligencije koji je skupljao časopise s člancima o voditeljicama

Upravo je Arkan, po nekima, naredio ubojstvo Jill Dando

 
BBC-ja, ovaj je mjesec na ponovljenom suđenju porota odlučila da on nije kriv, a istraga se vratila na početak.



Jedna od teorija koja je opet postala aktualnom jest da ju je iz političkih razloga ubio srpski ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.



Teorija o srpskoj zavjeri pojavila se već nekoliko dana nakon ubojstva, ali ju je policija ubrzo odbacila. U vrijeme kada je voditeljica ubijena, NATO je bombardirao Srbiju, tri dana prije ubojstva britanski su zrakoplovi pogodili zgradu Radiotelevizije Srbija (RTS), pri čemu je poginulo 16 zaposlenika. Izraelske obavještajne službe upozorile su da je u Britaniju krenuo tim srpskih likvidatora kako bi ubijao “meke” mete iz osvete za NATO-ove bombe.



Dan nakon bombardiranja sjedište BBC-ja nazvao je muškarac s istočnoeuropskim naglaskom: “Jučer sam vas zvao da vam kažem da dodate nekoliko brojeva na svoju listu. Jer je vaša vlada, a posebno vaš premijer Blair, ubio, zaklao 17 nevinih ljudi. Klao je on, koljemo i mi.” Zaprijetio je da će ubiti Tonyja Halla, tadašnjeg direktor BBC Newsa, zbog čega su šest mjeseci Hall i njegova obitelj bili pod stalnom policijskom pratnjom.



Međutim, meta je navodno promijenjena u Jill Dando. Policija je tu teoriju prvotno odbacila jer se smatralo da tri dana nisu dovoljna da se naredi i izvrši likvidacija. No, moguće je da je ubojstvo isplanirano još kada je Dando tri tjedna prije smrti vodila emisiju BBC-ja u kojoj je u 24 sata prikupljeno milijun funti za kosovske izbjeglice.





Tužitelji su tvrdili da Barry George na fotografiji drži pištolj vrlo sličan onome kojim je ubijena  BBC-jeva zvijezda. Taj se argument na ponovljenom suđenju pokazao kao vrlo labav

 
Uz to, kako pišu britanski mediji, obavještajni stručnjaci smatraju da je način na koji je ubijena bio u skladu s načinom na koji su pripadnici elitne Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznatoj i pod nazivom Crvene beretke, bili obučeni za ubijanje jednim jedinim metkom u glavu iz neposredne blizine. Poznato je i da je JSO u početku obučavala i pripadnike  srpskih Škorpiona i Arkanovih Tigrova.



Koliko bi ta teorija mogla biti ozbiljna, pokazuje i činjenica da je konzervativni zastupnik u britanskom parlamentu Patrick Mercer nedavno zatražio od parlamentarnih odbora za unutarnju i vanjsku politiku da otvore istragu o mogućnosti da su Jill Dando ubili Arkanovi ljudi.



- Ne vjerujem da se srbijansku teoriju dovoljno proučilo, ali to moramo učiniti sada - rekao je za Daily Express taj član odbora za unutarnju politiku. Mercera posebno zanima izvješće Nacionalne kriminalne obavještajne službe (NCIS), koje je na ponovljenom suđenju poroti pročitao Georgeov odvjetnik:



“Jill Dando bila je meta egzekucije koju je izveo jugoslavenski plaćeni ubojica. Obavještajni izvori sugeriraju da je, kao rezultat bombardiranja TV postaje koju vodi Miloševićeva kći, ucijenjena glava Johna Birta”, tadašnjeg direktora BBC-ja. I ovo izvješće govori o tome da je meta potom promijenjena.



“Ubojstvo je naredio Arkan, vođa Tigrova. Ubojica je bio Jugoslaven koji je stigao u Britaniju iz Njemačke preko Francuske. Išao je trajektom jer se letenje smatralo preopasnim”, stoji u izvješću.



Ako je dokument autentičan, osveta se odnosila ili na bombardiranje TV Košave u vlasništvu Miloševićeve kćeri Marije ili na RTS koji je kontrolirao Milošević.



Mercer, koji je tijekom rata u BiH vodio britanski kopneni bataljun, smatra da bi tijekom istrage autori trebali pokazati dokumente koje su koristili pri sastavljanju izvješća. Vjeruje da bi, iako je Nacionalna kriminalna obavještajna agencija u međuvremenu uklopljena u Agenciju za ozbiljni i organizirani kriminal, dokumenti trebali i dalje postojati, baš kao i dokumenti MI6 i MI5 o srbijanskim ubojicama.



Ipak, teoriju o tome da je Dando ubio profesionalni ubojica policija je isključila odmah nakon ubojstva. U početku su mislili da je voditeljicu možda ubio plaćeni ubojica kojeg su unajmili mafijaški bossovi jer je Dando vodila emisiju Crimewatch zahvaljujući kojoj su mnogi ozbiljni kriminalci privedeni pred lice pravde. No, detektivi su proučili desetke naručenih ubojstava i u zatvoru posjetili više plaćenih ubojica, koji su upozorili da profesionalac, na primjer, nikad na mjestu ubojstva ne bi ostavio prazne čahure. Nikad se ne bi upustio u takav posao bez prigušivača, niti bi izabrao žrtvu sačekati u njezinoj ulici, koja je dugaa i ne nudi put za laki bijeg.



Policija je također odbacila mogućnost da je voditeljicu ubio bivši ljubomorni ljubavnik budući da je tri mjeseca prije najavila da će se udati za ginekologa Alana Farthinga. No, svi
Druga porota odbacila je nategnute argumente tužiteljstva
njezini bivši partneri ispitani su i redom isključeni kao sumnjivci. 



Policija se potom okrenula teoriji da je ubojstvo počinio usamljeni, opsesivni obožavatelj. Godinu dana nakon njezine smrti policija je otkrila čak 140 ljudi koji su bili opsjednuti lijepom voditeljicom. Među njima su bili muškarci koji su joj slali seksualno eksplicitne mailove ili tražili da se s njima sastane.



Jedan muškarac za kojeg se činilo da bi mogao odgovarati opisu bio je Barry George, koji je 1976. radio kao dostavljač u BBC-ju. Policija je neposredno nakon ubojstva dobila poruke u vezi s tim čovjekom koji je živio deset minuta od Dando i koji je već bio osuđivan za pokušaj silovanja.





Snimak voditeljice sa sigurnosnih kamera na dan ubojstva
No tek 15 mjeseci kasnije postao je glavni osumnjičenik. U njegovu stanu policija je pronašla primjerke BBC-jeva internog časopisa Ariel, s Jill Dando na naslovnici, izreske iz novina o njezinim zarukama, te više od 4000 fotografija slavnih žena koje je slikao fotoaparatom kad bi se pojavile na televiziji. Osam je žena tvrdilo da su primijetile da ih je promatrao, a i maltretirao bi ih kada su se vraćale kući.



George je svakako bio čudan. Jednoj je djelatnici u dućanu rekao da je susreo princezu Dianu i “ženu s Crimewatcha”, a često se ljudima predstavljao imenima svojih heroja - u vrijeme kada je Dando ubijena koristio je prezime Bulsara - pravo prezime Freddieja Mercuryja.  No, policija je pronašla i konkretnije dokaze.



U jednom od pretresa, u džepu mantila koji je visio na kuhinjskim vratima pronađena je mikroskopska čestica baruta, navodno iz pištolja upotrijebljenog u ubojstvu. Na mjestu ubojstva pronađena je nit jednaka materijalu jednih njegovih hlača.



I dok je ga je prva porota proglasila krivim, prizivni sud odlučio je da je  tužiteljstvo pretjerivalo u značenju otkrivene čestice baruta, a za nit su postojala druga objašnjenja - primjerice, da je George prošao pokraj mjesta ubojstva.

Tko god da je ubio Jill Dando, ili je bio iznimno strpljiv ili je imao sreću da  se voditeljica pojavila pred svojom kućom.


Druga je porota pak povjerovala njegovim braniteljima koji su tvrdili da je zbog epilepsije i kvocijenta inteligencije 75 George bio nesposoban izvesti ubojstvo za koje policija godinama ne bi uspjela pronaći konkretnije dokaze.



Tko god da je ubio Jill Dando, ili je bio iznimno strpljiv ili je imao sreću da  se voditeljica pojavila pred svojom kućom. Rijetko je tamo boravila jer je češće bila kod svoga zaručnika. I noć prije provela je s njim u njegovoj kući u Chiswicku i nasumce je odlučila skoknuti do svog doma.



Jezive snimke s više od 200 nadzornih kamera pokazuju da je nitko nije pratio. Ubojica nije mogao znati hoće li se i kada pojaviti.



Nikolina Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:32