JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Banke nisu pokazale baš nikakav interes za ljude kad je švicarac divljao, a sada glume da su socijalno osjetljive...

 Goran Mehkek / CROPIX

Vladino je rješenje za švicarce socijalno neosjetljivo - tvrde iz Udruge hrvatskih banaka, kandidirajući se za najvećeg socijalnog konvertita u Hrvatskoj. Bankari kao propovjednici socijalne osjetljivosti? Ako je suditi po HUB-ovom priopćenju o najavljenom Vladinom modelu rješavanja dugova u švicarskim francima, onda se Zoran Bohaček možda nudi za novog ministra socijalne skrbi.

„Jedino pravno održivo rješenje mora se temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i podjele troška“, tvrde bankari. Inzistiranjem na dobrovoljnosti protive se mogućnosti da im rješenje bude nametnuto silom zakona. Kredite u švicarcima pokušavaju predstaviti kao socijalno pitanje, pa onda rješavati selektivno, a ne generalno. Svakako pokušavaju eskivirati Vladinim modelom implicirani zaključak da su prodavali robu s greškom, da su krediti u švicarcima otpočetka bili toksičan proizvod.

Sasvim je legitimno da banke zastupaju vlastite interese te da javnost pokušavaju uvjeriti u njihovu ispravnost. Problem je što dosad nisu pokazivale nikakav interes za probleme svojih klijenata zarobljenih divljanjem švicaraca. Još manje da bi ponudile vlastito rješenje. Odšutjele su odluku Vrhovnog suda, koja im je otvarala prostor za kompromisni dogovor s dužnicima. Nakon Vladine odluke o zamrzavanju švicarskog franka također su šutjele. Kao što socijalnu zabrinutost nisu pokazivale ni prethodno, dok je tečaj (i problem) rastao.

Zato je sada njihovo dijeljenje lekcija drugima tek rijeka krokodilskih suza. Vladin model konverzije nije bez mane, ali gorući problem ipak pokušava riješiti. U neku ruku pomaže i bankama, koje, izgleda, zaboravljaju da je loša reputacija smrt biznisa kojim se one bave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:19