REFERENDUMI UZ IZBORE

Istovremeno s Obaminom pobjedom, Amerikanci glasali za legalizaciju marihuane i istospolnih brakova

 (AP Photo/The Seattle Times, John Lok

Istovremeno s ponovnom Obaminom pobjedom, američki birači se izjašnjavaju za legalizaciju marihuane i istospolnih brakova u nizu država u kojima se paralelno s predsjedničkim izborima održavaju referendumi.

U državama Maryland i Maine paralelno s izborima birači su se većinom izjasnili za legalizaciju homoseksualnih brakova, a rezultati glasanja tek se očekuju u Washingtonu i Minnesoti. Washington je prva država u kojoj su se birači na referendumu izborili za legalno korištenje marihuane i kad za to nema medicinskih razloga. Birači su od 1998. do sada čak 32 puta odbacili legalizaciju istospolnih brakova na referendumu, no američki mediji prenose da se javno mnijenje bitno promijenilo od 2008. kad je Kalifornija omogućila sklapanje braka istospolnim parovima.

U posljednje dvije godine ankete pokazuju da je u Americi više pristalica nego protivnika istospolnih brakova, a pristaše imaju podršku i predsjednika Obame. Istospolni brakovi legalni su u Vermontu, Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i New Yorku.

O marihuani su se građani izjašnjavali u Washingtonu, Oregonu i Coloradu, gdje će odlučivati hoće li postati nekažnjivo posjedovanje manje količine trave za vlastitu upotrebu. Dosad je u 18 američkih saveznih država legalizirana upotreba marihuane u medicinske svrhe.

U Kaliforniji birači odlučuju o ukidanju smrtne kazne. Rezultate žudno iščekuje 720 osuđenika na smrt, nadajući se da će im se kazna pretvoriti u doživotnu, ako se Kalifornija pridruži grupi od 17 saveznih država koje su prekinule sa smrtnom kaznom.

Povijesni preokret u bitci za prava homoseksualaca: Istospolni brakovi prvi put potvrđeni na referendumu

Paralelno s Obaminom drugom pobjedom, birači u 38 saveznih država se na referendumima izjašnjavaju o 176 pitanja, od prava migranata do ukidanja smrtne kazne. Birači u Maineu i Marylandu većinski su podržali legalizaciju istospolnih brakova, što aktivisti za ljudska prava ocjenjuju povijesnim, jer je to sada prvi put da su prava homoseksualaca obranjena na referendumu, većinom glasova svih birača.

- Zauvijek je desničarima oduzet argument da jednako pravo svih na sklapanje braka neće proći na referendumu - komentirao je Chad Griffin iz Kampanje za ljudska prava, prenosi AP.

Birači su od 1998. do sada čak 32 puta odbacili legalizaciju istospolnih brakova na referendumima po raznim saveznim državama, no američki mediji prenose da se javno mnijenje bitno promijenilo od 2008. kad je Kalifornija omogućila sklapanje braka istospolnim parovima.

U posljednje dvije godine ankete pokazuju da je u Americi više pristalica nego protivnika istospolnih brakova, a pristaše imaju podršku i predsjednika Obame. Istospolni brakovi legalni su u Vermontu, Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i New Yorku.

Amerika legalizira marihuanu: Washington će izdavati državne koncesije za uzgajivače i prerađivače trave

Zahvaljujući referendumu koji je održan paralelno s američkim izborima, u Coloradu će ubuduće biti nekažnjivo posjedovanje marihuane: svi stariji od 21 godine moći će imati jednu uncu ili 28 grama trave, i za vlastite potrebe uzgajati do šest stabljika te biljke. No i dalje ostaje zabranjeno pušenje marihuane u javnosti. Time je otvoren put za punu legalizaciju marihuane u SAD-u, koja je dosad većinom bila dozvoljena isključivo u medicinske svrhe.

Birači u Washingtonu su se također izjasnili da kod sebe bez straha od kazne možete držati marihuane do 28 grama, ali oni neće dozvoliti kućni uzgoj te biljke nego će država izdavati koncesije uzgajivačima, prerađivačima i koncesionarima marihuane.

Procjenjuje se da će legalizacija prodaje u državnu kasu donijeti milijune dolara poreza, prenose agencije. U Americi je u nizu saveznih država već ranije legalizirano korištenje marihuane, ali samo u medicinske svrhe, uz dozvolu i liječnički recept. Birači u Massachusettsu na ovim su se izborima izjasnili za taj restriktivniji oblik legalizacije, pa se ta država pridružila 17 drugih saveznih američkih država koje su se izjasnile za korištenje marihuane u medicinske svrhe. Ako referendum prođe u Arkansasu, to će biti prva država na konzervativnom jugu koja se odlučila na isti korak.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 15:14