ANKETA MEĐU SPORTAŠIMA

Hrvati su sigurni: Prvak će biti Španjolska!

Budući da je Brazil pod Dungom odustao od joga bonito stila, Španjolci su danas momčad za koju navijaju oni koji cijene lijepu igru te su i među sportašima koje smo anketirali o ishodu finala europski Brazilci željeni prvaci
 AFP

Anketa među sportašima i sportskim djelatnicima o ishodu finala zapravo je propala. Svi su za Španjolsku, osim njih dva-tri. Očito Španjolci igraju nogomet kakav je po guštu većini ljubitelja ‘najljepše igre’ na ovim prostorima, nekome možda i zbog prošlih vremena, kad nije toliko odlučivala tjelesna snaga koliko znanje, vic i lucidnost. Emocije su ionako kad se radi o nogometu prevladavajuće nad razumom, a emocije kažu - La Roja!

Lino Červar, 50:50

- Ne bih htio baš prognozirati, da ne promašim. Susreću se dvije interpretacije nogometa, ali i slični sustavi igre. Nizozemci bi mogli napraviti iznenađenje, gladni su titule, a Španjolci ovise o svojim ključnim igračima: Villi, Xaviju, Torresu koji dosad nije bio na razini. Obje momčadi su motivirane, presudit će entuzijazam i želja za pobjedom.

Ratko Rudić, Nizozemska 55:45

- Nemam svog favorita, bit će vrlo neizvjesno. Španjolci su tehnički i taktički najjača momčad, to su do sada potvrdili. No, kod Nizozemaca sam primijetio neki ‘ratnički’ naboj, a to je vrlo važno na ovakvim natjecanjima i utakmicama. Njima zato dajem blagu prednost.

Mateo Beusan, Španjolska 60:40

- U utakmici u Johannesburgu prednost dajem Španjolskoj iz jednostavnih razloga. Igraju lijep nogomet za oko, sličan onome koji smo gledali kod Barcelone. Osim lijepog stila, u njihovim predstavama nema previše udaraca i prekršaja.

Vlatko Marković, Španjolska 51:49

- Sretan sam što ćemo u nedjelju gledati europski finale, to je dokaz da se na našem kontinentu ipak igra najbolji nogomet. I Španjolci i Nizozemci zaslužuju mjesto u finalu jer su kroz cijeli turnir potvrđivali svoju snagu, to su dvije aspolutno najbolje momčadi. Teško mi je izabrati favorita. Slab sam na Nizozemce još od vremena Cruyffa i velikog Ajaxa, ali malo više simpatije ipak imam za današnju Španjolsku. Govorimo o momčadi koja je san svakog trenera jer igrač s loptom u posjedu uvijek na raspolaganju ima četvoricu ili petoricu suigrača koji se u punom trku nude za suradnju. Strašan talent i klasa u veznom redu plus taktička perfekcija.

Bruno Kovačević, Nizozemska 52:48

- Mislim da će pobijediti Nizozemci i to s jednim golom razlike, pa im zato dajem 52 posto šanse za pobjedu, a Španjolcima 48 posto. Što se tiče navijanja, moji favoriti bili su Nijemci zbog super otvorenog nogometa koji su igrali, a oni su nažalost ispali.





Lana Banely, Španjolska 52:48

- Španjolci su moji favoriti od prvog dana SP-a i ostajem vjerna svom srcu. Ipak mislim da i jedni i drugi imaju podjednake šanse za pobjedu.

Krunoslav Jurčić, Španjolska 51:49:

- Španjolska je kompletnija momčad koja je više zaslužila naslov. Nizozemci su se provukli do finala, izbacili su moga favorita Brazil bez udarca na gol, a prvu progodu im stvorili u 90. minuti, kad se suparnik već bio raspao. Nizozemska ima vrhunsku ofenzinu četvoricu, ali ostala šestorica nisu razina za svjetskog prvaka.

Otto Barić, Španjolska 55:45:

- Neću navijati za nikoga, jer ‘moja’ Njemačka je ispala. Zasluženo, jer Španjolci su pokazali da su sposobni igrati 20% brže od drugih i za me su danas najbolji na svijetu. To ne znači da su Nizozemci bez izgleda, ali igrački se ne mogu suprotstaviti Španjolcima.

Josip Kuže, Španjolska 55:45:

- Španjolskoj dajem veće izglede jer bolje drži loptu i može više ugrožavati gol suparnika. Pojedinačno, obje momčadi imaju jake figure, kod Nizozemaca odskaču Robben i Sneijder, ali Španjolci imaju i jake individualce, ali i jaču sredinu terena. Vjerujem da ću uživati u finalu, možda se za nekog opredijelim tijekom utakmice.

Elvis Scoria, Španjolska 60:40:

- Španjolci su svom karakterističnom posjedu lopte dodali brži protok i opasniji su nego što su bili na početku SP-a. Igra Nizozemaca ovisit će ponajviše o tome što će pružiti Španjolci.

Marin Čilić, Španjolska:

- Navijat ću za Španjolsku i mislim da će pobijediti 2-0.

Ivan Ljubičić, Španjolska:

- Klasika, kao i uvijek, Španjolci će pobijediti 1-0.

Ivan Dodig, Nizozemska:

- Od početka sam govorio da će Nizozemci to osvojiti. I sad kažem Nizozemska, a pobijedit će Španjolska.

Antonio Veić, Španjolska:

- Španjolska će pobijediti u produžetku. Nakon 90 minuta će biti 1-1, a onda će Villa zabiti sa 20 metara u rašlje za 2-1.

Goran Prpić, Španjolska:

- Španjolci igraju najljepši nogomet. Navijam za njih i nadam se da će osvojiti.

Novak Đoković, Nizozemska:

- Španjolska je favorit, a pobijedit će Nizozemska. Bit će 2-1 za Nizozemce.

Nenad Zimonjić, Španjolska:

- I jedni i drugi igraju lijep nogomet i tkogod osvoji neće biti nezasluženo. Izabrat ću Španjolsku. Bit će 2-1.





Goran Vučević, Španjolska:

- Možda nisam objektivan, ali u nedjelju ću držati palce furiji. Ne samo zbog toga što sam igrao u Španjolskoj nego zato što jednostavno navijam za nogomet. Najbolje igraju i od samog početka sam ih simpatizirao.

Robert Jarni, Španjolska:

- Za Španjolsku. Bez imalo dvojbi. Živio sam tamo, bilo je to lijepo razdoblje. Znam mentalitet ljudi i zaslužili su naslov prvaka svijeta.

Aljoša Asanović, 50:50:

- Sudaraju se dvije podjednako moćne momčadi i lako je moguće da će neki genijalni potez pojedinca riješiti pitanje pobjednika. Španjolska i Nizozemska zaslužile su ovu utakmicu, iako mi je žao što nemamo dva finala pa da u tu priču nekako uguramo i Njemačku koja je briljantno odigrala turnir. Forte španjolske reprezentacije je u tom ‘užasnom’ načinu na koji drže loptu, minus je što su malo sterilni u završnici. Nedostaje im još jedan raspoloženi napadač koji bi rasteretio Villu. Nizozemska snaga je koncentrirana u trokutu Van Persie - Sneijder - Robben. Nemaju kreativce poput Xavija i Inieste, ali to u jednoj utakmici ne mora biti hendikep.

Robert Prosinečki, Španjolska:

- Ja sam za Španjolsku, rekao sam i prije početka turnira da je furija moj favorit. Nakon slabog starta i poraza protiv Švicarske momčad se brzo konsolidirala i u ostalim utakmicama pokazala zašto je najjača. Zato što dominira protiv svakog suparnika, zato što najbolje čuva loptu, zato što je pobijedila Njemačku koja je do polufinala ostavila najbolji dojam na SP-u. Svaka čast Van Persieju, Sneijderu i Robbenu, ali Španjolci posjeduju veći fond kvalitetnih igrača. Vjerujem da će utakmicu iznijeti Del Bosqueov vezni red.

Nikola Jurčević, Španjolska:

- Španjolska i Nizozemska pune su velikih igrača koji nastupaju za najbolje europske klubove. Ako stvari gledamo iz tog rakursa, pravedno je i dobro za nogomet da su baš oni finalisti SP-a. Obje reprezentacije forsiraju 4-2-3-1 raspored, što ne znači da igraju isti nogomet. Najveća snaga Nizozemaca leži u napadačkom kvadratu Van Persie, Robben, Sneijder i Kuyt, a vodeći španjolski aduti koncentrirani su u veznom redu. Malu prednost ipak dajem Španjolcima jer je iza njih kontinuitet. Gotovo ista momčad je prije dvije godine osvojila naslov europskog prvaka.

Igor Štimac, Španjolska:

- Vjerujem da će Španjolci postati svjetski prvaci. Najviše su pokazali na ovom prvenstvu, igraju najljepši nogomet i bilo bi nekako "pravedno" da ova sjajna španjolska generacija nakon titule europskog prvaka zaokruži priču sa naslovom prvaka svijeta.

Ivan Gudelj, Španjolska:

- Tipujem na Španjolce jer imaju kolektivnu igru, ali i individulanu klasu igrača koja može biti odlučujuća prevaga. Nizozemski aduti Robben i Sneijder mogu srušiti svaku momčad, ali za mene bi bilo iznenađenje sve osim pobjede Španjolske.

Milan Badelj, Španjolska, 70-30:

- Španjolci uzimaju naslov jer su sjajno ukomponirali vrhunske igrače u momčad. Igraju najljepši nogomet i stvarno bi bilo iznenađenje da nakon europskog naslova ne uzmu i titulu prvaka svijeta.

Domagoj Antolić, 60-40:

- Španjolska. Bez ikakve dvojbe i bez razmišljanja. Oni igraju najbolji nogomet, a taj vezni red s Xavijem i Iniestom je čudo. jednostavno ne vidim način da im Nizozmeska parira u finalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:06