SIMBOL SPAJANJA

Hoćemo li odsad na vjenčanje samo s jednim prstenom?

ZAGREB - Mladi princ William neće imati vjenčani prsten. Na vjenčanju 29. travnja princ će prilikom izmjene bračnih zavjeta staviti prsten na ruku svojoj mladenki Kate Middleton, ali ona za njega neće imati prsten.

Za tu odluku nije naveden nikakav specijalni razlog. Prinčeva prstena nema, ali je prstenu buduće princeze posvećena itekakva pažnja. Još se ne zna kako će točno izgledati, a napravljen je od specijalnog velškog zlata, što je tradicija u kraljevskoj obitelji još od vremena kraljice Elizabete. Zašto je mladi princ odlučio “preskočiti” vjenčani prsten, i to na vjenčanju desetljeća? Zar vjenčani prsten zaista ništa ne znači? Hoće li izbjegavanje prstena postati trend?

Muškarci neće prsten

- To je samo jedan prsten. Prema želji mladog para, mladoženja ga neće imati - navode na kraljevskom dvoru.

Objašnjavaju da to nije neuobičajeno jer ni Williamov djed Phillip nije nosio vjenčani prsten, a ni njegov otac Charles nije ga imao kada se ženio s princezom Dianom. No, u drugom braku s dugogodišnjom ljubavnicom Camille princ Charles ipak se odlučio za prsten koji je već šest godina na njegovoj lijevoj ruci.

Dosta muškaraca vjenčani prsten doživljava kao “nužno zlo”. Najčešći su izgovori da im smeta, ne vole nakit, žulja ih, nervira, to im je strano tijelo, mogli bi ga izgubiti, a zaboravit će ga skinuti. Isti čas kad napuste crkvu, prsten završi u džepu. No, u Hrvatskoj ga ipak svi kupe. Drže se tradicije i s njim se pojave na vjenčanju. Tako barem tvrde u desetak hrvatskih zlatarni.

Kupuju dva prstena

- Svaki par kupi dva prstena. Nismo imali slučaj da je samo mlada izabrala prsten, a mladoženja ne. No, svaki treći kaže da ga neće nositi, osim na vjenčanju, i da će ga staviti u ladicu gdje će i ostati - slažu se prodavači u zlatarnama Popek, Marić, Dodić, Rodić, Glasnović i Celje.

U zlatarni Križek 75 godina prodaju vjenčano prstenje i nisu imali slučaj da je netko kupio samo jedan prsten.

- Muškarci znaju reći da ga neće nositi, pa ih i ne zanima kako će izgledati. Prije se uvijek kupovalo isto prstenje, a u posljednje vrijeme kupuju i različito. Žene traže nešto posebno, s kamenjem, a muškarci ne žele previše ukrašen - ističe Željko Križek.

No, u zagrebačkim matičnim uredima tvrde kako nije neuobičajeno da mladenci dođu samo s jednim prstenom ili čak bez oba.

- Matični uredi su životne priče. Ima ljudi sa svakojakim željama, pa smo tako imali i slučaj jednog prstena. Odmah prije obreda mladenci nas upozore na neku specijalnu želju tipa ‘nemojte niti spominjati prstene, nemamo ih i ne želimo’ ili da će samo muškarac ženi staviti prsten, a ona njemu ne - kažu matičarke u uredima Centar i Črnomerec, dok njihova kolegica u Novom Zagrebu nije čula za slučaj da su mladenci imali samo jedan prsten.

Poduži je popis muškaraca kojima je prsten samo smetnja te ne vide ništa posebno u njemu kao simbolu vjernosti, predanosti i obećanja.

- Očito princ William i ja imamo neke sličnosti - smatra pjevač Vlado Kalember.

Objašnjava da ni on ne nosi prsten.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 16:21