ELEKTRIČNI SUV

FOTO: TESLA PONOVNO PODIŽE LJESTVICU: PREDSTAVLJEN MODEL X 'Sokolova vrata', sedam osoba, pet zvjezdica sigurnosti i više od 500 'konja'

Napokon. Tom se riječi najlakše opiše predstavljanje novog modela Tesla Motorsa. Znali smo da dolazi Teslin SUV još od 2012., čak i prije Majanske apokalipse, no trebali smo pričekati još par godina. Model X sada je napokon predstavljen.

Svečana prezentacija novog Teslinog vozila, koju je vodio vlasnik kompanije Elon Musk, održala se u tvornici u Fremontu Kaliforniji. Iako su sve informacije o automobilu dostupne, spomenimo one najvažnije.

Riječ je o potpuno električnom SUV-u koji može primiti i do sedam putnika. Predstavljeni model ima dva elektromotora koji će ga potjerati od 0 do 100 km/h za svega 3,2 sekunde. Ako ne možete pojmiti što znači takvo ubrzanje, reći ćemo samo da je 0,1 sekundu brže onog Ferrari Spider 458, koji ima 4,5-litreni V8 motor s čak 570 konjskih snaga. Upravo navedeno ubrzanje čini Tesla Model X najbržim SUV-ovm ili crossoverom na tržištu. Osim toga, maksimalna brzina je 250 kilometara na sat.

Uz to, posebnim na tržištu Model X čine i vertikalna stražnja vrata, tzv. 'sokolova krila', kao i predviđeni domet od 400 kilometara. Očekivana cijena bit će oko 130 tisuća dolara, oko 880 tisuća kuna, no to očito nije previše potencijalnim kupcima jer su prednarudžbe popunjene.

Međutim, za te novce dobivate automobil koji u svim sigurnosnim kategorijama zaradio pet zvjezdica, ponajviše zbog činjenice što Model X nema klasičan motor, već su i prednji i stražnji dio automobila 'zone gužvanja' čime se putnicima pruža veća sigurnost u nesreći. Tome doprinosi i niska točka težišta zbog baterija postavljenih vrlo nisko u šasiji.

Tesla je otišla i korak dalje pa je budućim vlasnicima Modela X ponudila i najsuvremeniji filter zraka koji će pročistiti sve zagađenje gradskog okoliša, a prilikom predstavljanja Musk je, poput pravog super zlikovca iz holivudskih filmova, ponosno pokazao i 'opciju protiv biološkog oružja'. Da, u novom Modelu X postoji gumb protiv biološkog oružja.

Unutrašnjost automobila je na razini Tesle. Vrata vozila će vam se sama otvoriti, vjetrobransko staklo je ogromno i imate osjećaj da sjedite na pilotskom mjestu u helikopteru, srednji red sjedala pokreću se automatski kako bi djeca samostalno mogla ući na stražnju klupu i bez vaše pomoći.

Model X je jedan od rijetkih SUV-ova na tržištu koji može primiti sedam osoba, no stražnja sjedala su predviđena više za djecu. Osobe više od 180cm mogle bi se osjećati malo klaustrofobično. Kontrolna ploča i upravljačke kontrole izgledaju vrlo slično Modelu S iz kojeg su i preuzete.

Stražnja se vrata, 'sokolova krila', otvaraju prema gore, poput onih na nekim superautomobilima. No, i to je Tesla priredila posebnost. Vrata imaju dva seta šarki stoga se mogu otvoriti u apsurdno uskim prostorima. Još praktičniji su ultrazvučni senzori u njima koji će ih zaustaviti ukoliko naiđu na prepreku ili prenizak strop.

Ukoliko imate potrebu vući veliki teret, no to Modelu X neće stvarati problem. Može povući čak 2250 kilograma, prevoziti čak sedam osoba i hrpu prtljage.

Ako ste zainteresirani za Model X možete birati između dvije verzije - 90D stoji 132 tisuće dolara, gotovo 900 tisuća kuna, ima domet od 413 kilometara i do 'stotke' stiže za 3,7 sekundi. Jači model, P90D stajat će vas 142 tisuće dolara, 966 tisuća kuna, brži je do 'sto' pola sekunde i ima 10 kilometara manji domet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 00:20