ŠOKIRALA SVIJET

FOTO: Svoju bebu maskirala u oličenja zla 20. stoljeća

 Nina Maria Kleivan

Dansko-norveška umjetnica Nina Maria Kleivan šokirala je svijet pa čak i svojeg supruga kada je predstavila svoj najnoviji rad u kojem je malenu kćer maskirala kao najomraženije diktatore 20. stoljeća među kojima je mjesto našao i Slobodan Milošević.

- Svi u sebi nosimo zlo. I mala djeca zla su jedna prema drugoj – objasnila je umjetnica za novo izdanje izraelskog Haaretza. - Čak bi i moja kćer jednog dana mogla čvrstom rukom vladati Danskom. Takva mogućnost postoji. Nikad ne znate – dodala je.

Cilj njezine kontroverzne serije fotografija pod nazivom 'Moć' je da pokaže kako svi život započinjemo jednaki. Svi imamo priliku pred sobom – činiti dobro ili nepojmljivo zlo.

- Morate biti svjesni da vaša djela sa sobom nose posljedice koje utječu na ostala ljudska bića. Ljudi koje je utjelovila moja kćer nisu ni najmanje marili za vrijednost ljudskih života i žrtve koje su njihova razmišljanja izazvala – objasnila je Kleivan.

- Odgovornost je isključivo na vama. Ne možete je odbaciti – kao roditelj, kao ljudsko biće – i reći da ste samo slijedili naređenja.

Na ideju o foto – sessionu došla je kada je, nakon rođenja drugog djeteta Faustine, zbog bolova u zdjelici, gotovo pola godine bila prikovana za invalidska kolica i dom tako da nije mogla odlaziti u svoj atelje. Tada je odlučila da će njezina kći postati njezino platno. Počela je krojiti malena diktatorska odijela, odijevati Faustinu i snimati. Prvi je bio Staljin, a posljednji Hitler.

Kleivan kaže kako je čak i njezin suprug bio šokiran novom galerijom fotografija. – Znam da si umjetnica, ali mislim da je to krivo – rekao je. No unatoč tome što je bila svjesna da je njezin projekt najblaže rečeno provokativan, nastavila je s radom.

Za izraelski list prisjetila se kako je u djetinjstvu rasla s mržnjom prema nacizmu i Nijemcima, jer je njezin otac u II. svjetskom ratu bio pripadnik norveškog pokreta otpora, a neko je vrijeme proveo i u zatvorima nacističke Njemačke. U djetinjstvu je čak u džepu nosila papirić s imenom zatvorskog čuvara svoga oca kako bih ga jednog dana pronašla i ubila.

- Odrastala sam u strašnoj mržnji prema Nijemcima iako me je otac uvijek upozoravao da nikoga ne bih trebala mrziti, čak ni Nijemce... Nitko ne reagira na ništa tako kao na sliku 'malog Hitlera'. Iako moja generacija ne priča puno o ratu, prešutno u našim kulturnim krugovima Hitler se doživljava kao inkarnacija zla – objasnila je umjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 14:01