TO JE UTAKMICA

FOTO: Njemačka obranila svjetsku broncu u ljepotici prvenstva

Pogoci su se redali kao na traci, a na samom kraju Forlan je umjesto mreže pogodio gredu i ostalo je 3-2
Germany's midfielder Sami Khedira (6) celebrates with Germany's defender Arne Friedrich (3), Germany's defender Per Mertesacker (17) and Germany's midfielder Thomas Mueller after scoring his team's third goal during the 2010 World Cup third place match Uruguay vs Germany on July 10, 2010 at the Nelson Mandela Bay stadium in Port Elizabeth. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
 AFP

ZAGREB - Najuzbudljiviju reviju napadačkog nogometa na ovom SP-u režirali su Urugvaj i Njemačka u borbi za brončanu medalju. Rezultatski 'rollercoaster' koji izaziva vrtoglavicu, nebrojene prilike s obje strane, obilje šarma u igri, ali i previše naivnih i skupih pogrešaka za mali finale Svjetskog prvenstva. Na kraju je za nijansu bolji suparnik bio...

Thomas Mueller i Diego Forlan iskoristili su priliku za još malo glancanja svojeg golgeterskog scorea, obojica su sinoć zaokružili učinak petim pogotkom na World cupu izjednačivši se s Villom i Sneijderom na čelu poretka za Zlatnu kopačku. Mueller je od prvog zvižduka pokazivao predatorski instinkt u urugvajskom kaznenom prostoru. Zabio je gol s vrha kaznenog prostora već u 4. minuti, ali je pomoćni sudac opravdano poništio pogodak jer se njemački napadač u Cacauovu akciju uključio iz zaleđa.

Nijemci su ambicioznije ušli u meč i nakon poništenog Muellerova gola zakuhali su novu opasnost pred Muslerom u 10. minuti. Ozilov ubačaj iz kornera najspretnije je dočekao stoper Friedrich i glavom pogodio gredu, a Mueller je odbijenu loptu poslao u blok urugvajskih stopera na gol-crti. U 19. minuti je 21-godišnji golgeter ipak smjestio loptu na pravo mjesto. Schweinsteiger je lansirao projektil sa 35 metara, indisponirani vratar Muslera je kratko odbio loptu, a Mueller natrčao i sa sedam metara podmetnuo nogu.

Urugvaj se ekspresno digao iz nokauta i izjednačio nakon početničke Schweinstegerove pogreške. Dotad kompjuterski precizan 'Schweini' je jeftino prodao loptu na sredini terena, sjevnula je urugvajska kontra i Suarezova asistencija u koridor brzom Cavaniju koji je sa desetak metara smjestio loptu u Buttov kut za 1-1. U 43. minuti Suarez se spustio po desnom boku i stigao nadomak Buttu, no iz prilike kakvu inače žmirečki realizira on je poslao loptu pored vratnice.

Suarez je bio u slaboj pucačkoj formi, u 48. minuti je zapucao sjajnu priliku pogodivši Butta sa pet metara. Zato je djelić veličanstvenog repertoara udaraca demonstrirao Diego Forlan u 51. minuti. Arevalo se probio pored Aoga i zavrnuo loptu s desnog boka, Forlan je s ruba kaznenog prostora krasnim volej udarcem, uz tzv. drop-kick, smjestio loptu u mrežu pored okamenjenog Butta.

Do 2-2 je Njemačka došla 'na mišiće', nakon nasumično ispaljenog centaršuta Boatenga očajni Muslera je otplivao u prazno, a Jansen glavom poslao loptu u praznu mrežu. Za 3-2 glavom je u finišu pogodio Khedira, nakon što mu je loptu nespretnom intervencijom servirao Lugano. U sudačkoj nadoknadi Diego Forlan zamalo je odveo utakmicu u produžetke. Iz slobodnog udarca najbolji pojedinac meča uzdrmao je gredu silovitim udarcem...

Urugvaj - Njemačka 2-3 (1-1)

Urugvaj: Muslera 5, Fucile 6,5, Lugano 5,5, Godin 6, Caceres 5,5, M. Pereira 6, Perez 6 (od 77. Gargano), Arevalo 6,5, Cavani 7 (od 88. Abreu), Suarez 6, Forlan 7,5.

Njemačka: Butt 7, Boateng 6,5, Mertesacker 6, Friedrich 6,5, Aogo 5, Khedira 7,5, Schweinsteiger 6, Mueller 7, Ozil 6 (od 90. Tasci), Jansen 6,5 (od 81. Kroos), Cacau 6 (od 73. Kiessling)

Sudac: Benito Archundia (Meksiko) 7. Strijelci: 0-1 Müller (19), 1-1 Cavani (28, Suarez), 2-1 Forlan (51, Arevalo), 2-2 Jansen (56, Boateng), 2-3 Khedira (82). Žuti kartoni: Aogo, Cacau, Perez, Friedrich. Igrač utakmice: Diego Forlan. Stadion Nelson Mandela Bay. Gledatelja: 45.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:44