POGLED UNATRAG

Finale 1974. godine: Cruyff dao, Cruyff uzeo?

Kako vrijeme protječe, finale Svjetskog prvenstva 1974. godine poprima sve legendarniji status

ZAGREB - Nizozemska je prvi put u povijesti na samo 90 minuta od svjetske krune došla u srpnju 1974. Totalni nogomet u režiji izbornika Rinusa Michelsa i s Johanom Cruyffom u glavnoj ulozi šarmirao je svijet i brojni neutralni ljubitelji sporta žale za neuspjehom Nizozemaca. A početak je bio kao iz bajke. Poveli su prije nego što je ijedan njemački nogometaš dotaknuo loptu.

Petnaesto dodavanje, nakon što je lopta pošla s centra, bilo je za Cruyffa. “Veličanstveni” je pretrčao oko 35 metara prije nego što ga je Höness faulirao u kaznenom prostoru. Prvi Nijemac koji je na utakmici “kontaktirao” loptu bio je vratar Maier u trenutku kada ju je pokupio iz svoje mreže nakon preciznog Neeskensova udarca.

Domaćini nisu paničarili nakon ranog pogotka već su do kraja poluvremena preokrenuli rezultat. U 25. minuti je iz sumnjivog jedanaesterca izjednačio Breitner, a “bomber” Müller posljednjim pogotkom u karijeri za “Elf” u 43. postavio konačnih 2-1.

Dvije kontroverzne priče vezane su uz to finale. Prva se tiče Cruyffove uloge. Još nije razjašnjeno je li povlačenje u sredinu terena i odlazak po gotovo svaku loptu bila njegova, trenerova ili zajednička odluka. Javnost sklonija Cruyffu doživjela je to kao njegovu nesebičnu žrtvu za korist momčadi, dok su ostali to procijenili sebičnim potezom koji je Nizozemcima uništio vjekovni san o naslovu svjetskog prvaka.

Drugu priču lansirao je prije dvije godine tada već ishlapjeli (imao je 92 godine) bivši predsjednik Fife Joăo Havelange. Za brazilske je novine ustvrdio da je na zahtjev Fife (tada još nije bio predsjednik) njemački sudac utakmicu protiv Nizozemske (0-2) odsvirao na takav način da domaćin u finalu izbjegne Brazil.

Finale Svjetskog prvenstva 1974. godine

Nizozemska - Zapadna Njemačka 1-2

Nizozemska: Jongbloed, Suurbier, Rijsbergen (od 69. De Jong), Haan, Krol, Jansen, Neeskens, Van Hanegem, Rep, Cruyff, Rensenbrink (od 46. R. Van de Kerkhof). Izbornik: Rinus Michels

Zap. Njemačka: Maier, Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner, Bonhof, U. Höness, Overath, Grabowski, Müller, Hölzenbein. Izbornik: Helmut Schön

Poluvrijeme: 1-2. Sudac: Jack Taylor (Engleska). Strijelci: 1-0 Neeskens (2-11m), 1-1 Breitner (25-11m), 1-2 G. Müller (43). Žuti kartoni: Van Hanegem, Neeskens, Cruyff, Vogts. Stadion: Olimpijski u Münchenu. Gledatelja: 75.200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 02:03