NIJEMCI POKLEKNULI

David Villa: Ušli smo u povijest, idemo do kraja!

Njemačka je dugo odolijevala napadima Španjolske, ali 'čovjek iz drugog plana', Carles Puyol, ih je dokrajčio
Germany's Miroslav Klose, right, is seen as Spain players, left, celebrate following the World Cup semifinal soccer match between Germany and Spain at the stadium in Durban, South Africa, Wednesday, July 7, 2010. Spain defeated Germany 1-0. (AP Photo/Hassan Ammar)
 AP

ZAGREB - Svijet će dobiti novog svjetskog prvaka! Španjolci Vicentea del Bosquea zaustavili su dosad lepršavu Njemačku Joachima Löwa i u nedjelju u 20.30 sučelit će se Nizozemskoj u novom europskom finalu Mundijala. Elfu ostaje da dan ranije protiv Urugvaja probaju obraniti treće mjesto iz 2006.

Ovaj put strijelac nije bio Villa, Španjolci su slavili na krilima Barcelone. Taktičko nadmudrivanje nisu presudili napasači, nego stoper Carles Puyol, nakon udarca iz kuta Xavija. Suigrači su mu napravili blok, Khedira je zaspao, a kapetan Barçe udarcem glavom sa 12 metara, iz zaleta, proparao Neuerovu mrežu.

Nijemci su tek tada krenuli na sve ili ništa, no nisu stvorili nijednu prigodu, štoviše, Pedro je promašio meč-loptu u 82. minuti, kad nije realizirao kontru ‘dva na jedan’ s Torresom protiv Friedricha. Izgleda da je europskim doprvacima previše nedostajao Thomas Müller, iako je najbolju prigodu za vodstvo Elfa, baš s desne strane, propustio joker Kroos, Casillas je bio koncentriran.

Ni ovaj ogled nije prošlo bez spornog detalja. Barem se takvim doimala situacija iz prve minute sudačke nadoknade prvog poluvremena, kad je okomicom pred Casillasa izbačen Özil, pa ga S. Ramos, dok se ovaj namještao na udarac, opleo po nozi. Mađar Kassai je procijenio da intenzitet kontakta nije bio prekršaj za najstrožu kaznu i vjerojatni crveni karton Ramosu, neka vrsta salamonskog rješenja, no sudac je držao toga kriterija do kraja.

Nijemci nisu napali, odlučili su se za čekanje u zoni, 4-2-3-1 kad bi lopta bila na polovici suparnika, a 4-4-1-1 kad bi Španjolci došli na 30-ak metara do vratiju. Španjolci su imali posjed, ali u strahu od pogreške kojom bi riskirali kontru dodavali su se sporo. Nije stoga ni čudno što je prvi prekršaj na utakmici (S. Ramos na Podolskom) napravljen na isteku 27. minute, a drugi, prvi njemački, tek u 39, ukupno do kraja poluvremena bilo je 3-2 za Nijemce u nedozvoljenim startovima.

Del Bosque je svoju ‘devetku’ Torresa ipak ostavio na klupi, ali nije uveo Llorentea nego Pedra, koji je zaigrao na lijevom prednjem boku, u zoni djelovanja ofenzivnog njemačkog kapetana Lahma. U prvih 11 startali su svi raspoloživi igrači Barcelone osim rezervnog vratara Valdesa, dakle njih šest, a onaj koji je to postao ovog ljeta, Villa, bio je u špici. Vrebali su Španjolci okomito dodavanje prema svome najboljem strijelcu, ali u prvih 45 minuta uspjelo je samo jedno, baš Pedrovo u 6. minuti, no pravodobno je novom napadaču Barcelone u udarac ušao Neuer. Osam minuta kasnije, u nastavku akcije nakon udarca iz kuta, Puyol je pucao glavom na nabacivanje Inieste i to su bile jedine prigode Španjolaca, kojima su Nijemci do kraja poluvremena opasno zaprijetili.

Löew je kao slabu točku suparnika detektirao zonu koju su pokrivali Puyol i Capdevila, zadatak da se ubacuje između njih imao je Trochowski, zamjena za kartoniranog Thomasa Müllera. Nekoliko puta suigrači Trochowskog nisu uspjeli pronaći, pa je ovaj opalio iz daljine i dobro ispružio Casillasa, koji je u još dva navrata spašavao opasne centaršuteve nakon kornera. Jednom je Puyolu i Piqueu pobjegao Klose, ali mu je mahano sumnjivo zaleđe, kao i Podolskom, kojeg se tražilo kad se Ramos nije stizao vratiti.

U drugih 45 minuta, prije spomenute prigode Kroosa zaprijetio je Pedro, ali je Neuer obranio, a u nastavku akcije Iniesta nakon minijature nije uspio pronaći Villu. Kad protiv pokretljive i guste njemačke obrane nije išlo iz igre, dočekali su Španjolci taj prekid, dovoljno kasno da Nijemci ne uspiju organizirano napasti i preokrenuti.

Ušli smo u povijest, idemo do kraja!

Uoči susreta Njemačke i Španjolske mnoge su oči bile uprte u Klosea i Villu, dvojicu strijelaca koji nešto 'ganjaju'. Nijemac rekord svjetskih prvenstava po broju pogodaka, Villa 'Zlatnu kopačku', a obojica finale natjecanja. Ipak, niti jedan od njih nije zabio, ali Villa je barem dohvatio finale zahvaljujući pogotku Carlesa Puyola.

- Nije bitno tko je zabio, cilj je bio ući u finale. Sad smo se upisali u povijest i želimo ići do kraja! Jako smo svi skupa sretni jer ovo je naša najbolja utakmica na prvenstvu, a nismo još sve niti pokazali - rekao je najbolji strijelac Španjolske, a uz Sneijdera i najbolji strijelac prvenstva s pet pogodaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:20