Danas počinje proljetno čišćenje duše i tijela

Danas, na Čistu srijedu, počinje veliki preduskrsni post koji traje do Velikog petka. Zovemo ga korizma - prema latinskom quadragesima, što znači četrdesetnica. U crkvama se vjernici označuju pepelom da se sjete svoje prolaznosti, pa se ovaj dan zove i Pepelnica.



Isus je 40 dana postio u pustinji prije nego što je nastupio u javnosti. Narod Izraela je pobjegavši iz ropstva u Egiptu u 13. stoljeću prije Krista 40 godina lutao pustinjom do ulaska u novu domovinu. Toliko je nekako trajalo i izraelsko prisilno iseljenje u Babilon u 6. stoljeću prije Krista.



Tako je broj 40 biblijski znakovit. Kršćani su to razdoblje, čim su stekli slobodu u Rimskom Carstvu, uredili kao doba sustavne pokore i posebne pouke obraćenika koji bi se onda uoči Uskrsa svečano krstili.

Praksa pokore bila je tijekom stoljeća stroža ili blaža. U naše doba vjernici strogo poste na današnji dan i na Veliki petak. Strogi post isključuje mesna jela, a dosita se jede samo jednom dnevno.



U obične petke u tom razdoblju vjernici nastoje održavati nemrs, što isključuje samo mesna jela. U nekim se krajevima u crkvama održavaju nizovi sustavnih propovijedi. Uoči Uskrsa, gdje je prilika, svečano se krste odrasliji obraćenici.



Ne valja zaboraviti da i druge religijske baštine imaju razdoblja postova, uglavnom u proljetno doba. Nakon zimskog prepuštanja užicima obilne jeseni, trebalo se je opet sabrati ne samo za nove radne napore, nego i za određenu trijeznost.

Redovito takvim postovima prethode poklade - doba sustavnog opuštanja i prepuštanja užicima. Ustalio se je i običaj maskiranja kao da čovjek krije obraz da ga pred svijetom ne izgubi. No, sve je to nekako običajima ostalo u okvirima društvene ravnoteže. Onda počinje doba posta i pokore kad se maske skidaju. I duše se nastoje pročistiti - na razne načine.



Kršćani u to doba posebno idu na ispovijed - odriču se grijeha. Svaki put vrlo iskreno...



Tako se u korizmeni post slažu strogo kršćansko shvaćanje pokore uoči Uskrsa i naravni običaj svladavanja uoči proljetnih i ljetnih poslova.



Što je manje ljudi u izravnoj poljoprivredi, to je doba posta manje važno za poslove, ali stare navike traju u novim oblicima.



Živko Kustić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:39