AKO ON KAŽE...

Cruyff: Ovo je najatraktivnije finale koje smo mogli dobiti

U Španjolskoj se hvali igra, u Njemačkoj apelira na ostanak Löwa
 AFP

ZAGREB - Slavni Johan Cruyff svoja razmišljanja pakira u kolumnu u španjolskom El Periodicu. Priznao je da je dočekao finale iz snova.

- Nizozemska i Španjolska. Nisam mogao tražiti atraktivnije finale. Za koga ću navijati? Nizozemac sam, ali mi se sviđa način na koji igra Španjolska. Intenzivno ću uživati u finalu.

Podsjetio je da nikada nije sumnjao u “crvene”.

- I nakon poraza od Švicarske sam tvrdio da su među tri, četiri favorita. Uostalom, to im je do ovog polufinala bila najbolja utakmica. Njemačka, koja nas je očarala protiv Argentine, i ovaj put je igrala svoj nogomet što bi bilo dovoljno za pobjedu protiv bilo koga osim ako je na drugoj strani Španjolska.

Nastavio je sa sipanjem komplimenata igri Španjolaca

- Ova vjerna preslika Barcelone najbolja je reklama za nogomet. Ne želim se svađati s Hierrom, žao mi je, ali stil Španjolske je isti kao i način igre Barcelone. Pedrito utjelovljuje cijeli Barcelonim model. I on nije bio sebičan u onoj akciji kao što bi bili drugi napadači. Nijemac mu je odnio loptu dok je gledao gdje je Torres.

Cruyff je bacio još jedan pogled prema finalu.

- Uživao sam u dosadašnjim utakmica Španjolske, ali sada dolazi ona u kojoj će samo pobjednik uživati. Nizozemci su, bez sumnje, željeli Njemačku u finalu. Ne samo zbog povijesnih razloga, nego zato što protiv njih mogu imati posjed lopte. U prilog Nizozemske idu dvije stvari. Prva je što je finale jedna utakmica u kojoj je sve moguće, a druga što Španjolska teško dolazi do pogodaka iako stvara hrpu, više od svih, prilika. Sve ostalo je na strani Španjolske.

Luis Aragones, izbornik s kojim je “furija” pokorila Europu prije dvije godine, komentirao je utakmicu za Al Jazeeru.

- Sada će biti teško pobijediti Španjolsku (kao da dosad nije bilo, nap. a.). Španjolska je kontrolirala loptu cijelu utakmicu i mogla je u protunapadima dotući Nijemce. Ovo je pobjeda nogometa.

Za velikane iz njemačke nogometne povijesti polufinalna utakmica je prošlost. Za uvijek kritičnog Günthera Netzera “elf” je igrao “jadno”, ali je zaključio i da je “nemoguće stalno poboljšavati igru”

- Bilo bi jezivo da smo igrali još bolje nego protiv Engleske pa Argentine.

Za Franza Beckenbauera i Karl-Heinza Rummeniggea u ovom trenutku je najvažnije da Löw ostane izbornik.

- Ono što funkcionira ne treba razbijati. I Löw je svjestan toga, kao i da još nije završio svoju misiju. Uvjeren sam da će produljiti ugovor. U Njemačkoj je izbornik posao iz snova. Ovo je njegova momčad koju je izgradio, pripremao i trenirao - naglasio je “Kaiser”, a nadovezao se “Kalle”:

- Ovoj momčadi pripada budućnost. Ima potencijal biti moćna kao Beckenbauerova i Netzera u sedamdesetima. Imperativ je zadržati Löwa.

Španjolcima za naslov 600.000 eura po glavi

Povijesnim plasmanom u finale španjolski su si reprezentativci osigurali premiju od 120.000 eura po glavi, a kao što je poznato, Savez je Del Bosqueovim izabranicima obećao po 600.000 eura ako objedine europski i svjetski naslov. Svota će se namiriti iz Fifine premije svjetskom prvaku od 22,000.000 eura.

Najveće premije, ali samo da su pobijedili u svih sedam mogućih utakmica u JAR, imali su izabranici SAD-a, po 621.000 eura. Iza Španjolaca su bili Argebtinci (500.000), pa Englezi (475.000), Francuzi (400.000) i Brazilci (300.000). Svaki njemački reprezentativac bi zaradio po 250.000 eura da je Elf postao prvak, ovako će se Löwovi lavovi zadovoljiti sa po 100.000.

O premijama Nizozemaca nema podataka.

Romario: Srce mi je prepolovljeno

Brazilac Romario je europski dio karijere proveo i u Nizozemskoj igrajući za PSV Eindhoven te u Španjolskoj noseći dres Barcelone i Valencia. Tvrdi da ne može odrediti ni pobjednika niti za koga će navijati.

- Srce mi je prepolovljeno jer sam igrao u obje države. Svi koji uživaju u nogometu moraju biti sretni što su ove dvije reprezentacije u finalu. Teško je prognozirati prvaka, ali je jasno da je s ovakvim krajem pobijedio nogomet. U finalu su momčadi koje su tehnički igrale bolje od ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:26