SUĐENJE MONSTRUMU

Monstrum se vraća u Hrvatsku: Ministarstvo pravosuđa zatražilo izručenje Dragana Paravinje

Ministarstvo pravosuđa RH u srijedu je od Ministartsva pravde Bosne i Hercegovine zatražilo izručenje Dragana Paravinje kako bi mu se sudilo za pokušaj silovanja i ubojstvo Anotnije Bilić. Podsjetimo, Paravinja je u srpnju prošle godine već bio privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o njezinom nestanku.

Budući da Paravinja trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci u zatvoru Tunjice kod Banja Luke zbog silovanja žene na području Jahorine 2002., Ministarstvu pravde u BiH dostavljena je molba za privremeno izručenje kao i prateća dokumentacija, dok će izvorna sudska dokumentacija biti dostavljena čim je dobiju od šibenskog Županijskog suda, poručuju iz Ministarstva pravodsuđa.

Kako je Ministarstvo pravde BiH već ranije odlučilo da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži, Paravinja bi uskoro trebao biti prebačen u šibenski pritvor. Nakon toga bi sutkinja Nives Nikolac u roku 15 dana morala zakazati termin prvog ročišta na kojem se Paravinja treba očitovati o krivnji za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić u lipnju 2011.

Inače, Paravinjino izručenje su tražile i srpske vlasti budući da je u Srbiji, zbog silovanja, osuđen na četiri godine i pet mjeseci zatvora. No, BiH je odbila taj zahtjev i prihvatila zahtjev Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:36