OPASAN SVIJET

BOGATAŠI GRADE SIGURNE KUĆE KAO IZ SF FILMOVA Imaju bunkere s tajnim prolazima i softverom za prepoznavanje

Bogate obitelji diljem svijeta troše milijune kako bi zaštitili svoje voljene od provalnika, prirodnih katastrofa ili pak smaka svijeta, a osiguranje kućanstava sve više tehnološki napreduje.

Kompanije koje zabrinute stanare opskrbljuju s futurističkim digitalnim napravama otkrile su kako su zahtjevi za skupocijenim bunkerima, tajnim prolazima, sobama panike i softverima za prepoznavanje lica u porastu.

Chris Pollack, direktor tvrtke Pollack+Partners, kazao je za Forbes da taj trend bilježi rast posljednjih pet godina, a opcije dostupne na tržištu sve više izgledaju kao da su izašle iz filmova o Jamesu Bondu.

Izraelski general Aharon Ze'evi-Farkash proveo je tri godine kreirajući softver koji prepoznaje lice, glas i ponašanje kako vlasniku kuće ili stana ne bi bio potreban ključ.

Arizonska kompanija Creative Home Engineering gradi pak tajne prolaze skrivajući ulaz u ormarima, zidovima ili policama za knjige.

Američka Saferoom Door kompanija proizvodi sigurne sobe za kuće, tvrtke i međunarodne organizacije poput UN-a već punih 30 godina. Godišnje prodaju između 50 i 60 vrata koja koštaju minimalno 20 tisuća dolara. Otporna na metke skrivaju se iza naizgled običnih vrata i imaju automatske elektromagnetske brave.

FLIR Systems iz Oregona proizvodi infracrvene kamere koje bilježe termalnu toplinu svega što se kreće, pa čak i nekog tko se skriva udaljen 15 kilometara.

Među onima koji takva rješenja proizvode, ali i sami koriste jest Al V. Corbi, vlasnik kompanije Strategic Armored and Fortified Environments, koji je svoj dom u Kaliforniji osigurao naprednim sistemima. Njegova obitelj ne treba ključeve kuće zahvaljujući softveru s biometrijskim prepoznavanjem, a od prirodnih nepogoda ili nukleanog napada su zaštićeni čeličnom i armirano-betonskom konstrukcijom koja se nalazi devet metara ispod površine. Bunker je opremljen hranom, vodom i lijekovima te obitelj tamo može preživjeti od tri do šest mjeseci. Njihova kuća ima i sobu panike s kamerom koja je povezana s policijskom postajom.

- Da vidite ovakve stvari u filmovima, mislili biste da je sve izmišjno - kaže Corbi.

Corbijeva kompanija bavi se upravo gradnjom sličnih sigurnosnih bunkera, pa tako neki od njih imaju i prostorije za zabavu kao što su kazališta, restorani ili pak spa centar gdje mogu preživjeti tri generacije obitelji.

- Oni bi u takvoj situaciji bili novi Adam i Eva, koji bi ponovno stvarili svijet - kazao je Corbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:32