RIJEČ STRUČNJAKA

Bilo kad može se javiti zavist prema djetetu

Sve emocije su naši putokazi i ako ih dobro upoznamo i naučimo slušati, onda nas mogu usmjeriti tamo gdje leže naše potrebe, primjerice, želim svog muža samo za sebe

Djeca ne smiju biti postavljena između muža i žene, pa ni u razgovoru, upozorila je psihijatrica Sandra Ferenčić-Ćuk.

- Umjesto ‘Ja sam ljubomorna na našu kćer jer njoj daješ više pažnje’, treba reći ‘Želim te’, ‘Hoćemo li nas dvoje otići u šetnju’ - savjetuje Ferenčić-Ćuk. Dovoljno je tek u sebi priznati da nas to boli pa početi animirati supruga za zajedničko druženje, dodaje. Nadalje, svi ti razgovori uopće ne moraju biti dramatični, žena može pristupiti s rečenicom: “Pa dobro, hajmo vidjeti što se to s nama dogodilo”.

Kaže i da su ljubomora i jad nerijetko znak zapostavljenosti koja se gomilala, a moguće je i da je žena sebe samu godinama zapostavljala. Slično kaže i psihologinja i psihoterapeutkinja Ana Milčić-Horvat:

- Ljubomora na dijete može se pojaviti u bilo kojoj dobi djeteta jer partner nije više toliko fokusiran na nas. Sve emocije su naši putokazi i ako ih dobro upoznamo i naučimo slušati, onda nas mogu usmjeriti tamo gdje leže naše potrebe, primjerice, želim svog muža samo za sebe. I kada to osvijestite, dalje je lako. Ili teško, ovisi o vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:20