GRAĐANI PROTIV TOPLANE

APSURD U KARLOVCU Toplana: 'Svima koji su se izdvojili iz sustava po zakonu moramo slati račune'

 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Gradska toplana d.o.o. šalje račune korisnicima koji su se protupravno izdvojili iz centralnog toplinskog sustava, upravo iz razloga jer isti nisu ispunili zakonske pretpostavke koje je propisivala tadašnja regulativa, a ne žele ispuniti niti pretpostavke koje propisuje sadašnja regulativa. Zbog navedenog nemamo osnove prestati im fakturirati toplinsku energiju - odgovorili su iz poduzeća koje Karlovčane oprskrbljuje toplInskom energijom tako na najavu građanskog pokreta "Građani nadgledaju Toplanu" da će protiv Toplane podnijeti kolektivne tužbe jer im šalje račune iako su se izdvojili iz njihovog sustava.

Kolektivnu tužbu temelje na pravomoćnim rješenjima karlovačkog Prekršajnog suda, prema kojima su stanovnici Karlovca oslobođeni optužbi podnesenih od Državnog inspektorata radi odvajanja iz toplinskog sustava. Iz Toplane odgovaraju da u navedenom postupku Gradska toplana d.o.o. uopće nije bila stranka, te joj službenim putem nije dostavljena niti jedna takva odluka, niti joj je predmetnim presudama išta naloženo.

- Upravo iz tog razloga nemamo niti osnove smatrati da se navedene presude odnose na Gradsku toplanu d.o.o., ne zato što ne želimo, nego jer nema osnove za drukčije postupanje. Navedeni korisnici imaju pravo pokretati sve pravne postupke kojima će se pravno zaštititi, a tako je i Gradskoj toplani d.o.o. zakonski dana ista mogućnost. Protiv korisnika koji su se nezakonito izdvojili pokrenuli smo ovršne postupke jer smo obvezni utuživati naša potraživanja. Nakon donošenja rješenja o ovrsi od strane javnog bilježnika, te dostavi rješenja tim korisnicima, ukoliko su isti uložili prigovore na rješenje o ovrsi, voditT će se daljnji postupak pred nadležnim sudom - kažu u Inoslav Latković, direktor Toplane.

Podsjetimo, Gradsku toplanu d.o.o osnovao je Grad Karlovac, nakon što je Toplana d.o.o opterećena dugovima završila u stečaju, te je novo poduzeće preuzelo poslove opskrbe toplinskom energijom. Nedavno su od posrnulog poduzeća otkupili i postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 16:45