GLOBALNA MREŽA

ANTE TOMIĆ Internet je ujedinio neznalice i pokvarenjake i dobili smo pobratimstvo debila u svemiru

Kad je umro Gabriel Garcia Marquez, čitatelj je ispod vijesti na jednom internetskom portalu komentirao, citiram: “Šta je ovo!? Veliki petak postaje Crni petak za književnost!? Prvo Milčec pa sad ovaj veliki književnik za kojeg nisam nikada ni čuo...”. Hoće li vas zgranuti da se o književnosti drznuo govoriti jedan koji ne da nije čitao najvećeg pisca našeg doba, nego nije ni čuo o njemu? Mene nije zgranulo. Dapače, kako vrijeme odmiče, sve sam sigurniji da je internet upravo i načinjen da bi ohrabrio i ujedinio neznalice i pokvarenjake. Globalna je mreža formirala nešto što bismo mogli nazvati pobratimstvo debila u svemiru.

Pogledajte, uostalom, slučaj otprije nekoliko tjedana. Sedamdeset tisuća korisnika Facebooka lajkalo je stranicu na kojoj se djevojčice zove droljama. Molim vas, sedamdeset tisuća! Da je čitav taj šljam naseliti na jedno mjesto, dobili bismo grad veličine Zadra. Internet nam je pružio jedan sasvim svjež uvid u ljudsku prirodu. Ili barem meni, ja ni u snu ne bih pomislio da oko mene živi mnogo njih koji će se naslađivati sramoćenjem djevojčica. Da ste me pitali, rekao bih da je za to sposobna samo nekolicina psihopata. Brojka od sedamdeset tisuća otkrila mi je da smo mi, naša vrsta, bezobzirniji gadovi nego što mi se činilo.

Kažu da je svako znanje dobro i unapređuje čovječanstvo, ali za ovu bih spoznaju, iskreno, više volio da me je zaobišla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:28